nieuws

Cementindustrie in nood vraagt hulp Bondsregering

bouwbreed Premium

berlijn/wiesbaden ­ Cement is in Duitsland het afgelopen jaar 14,4 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het Statistisch Bundesamt te Wiesbaden.

De producentenprijzen in Duitsland lagen in april gemiddeld 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Staaldraad en pvc werden respectievelijk 12,5 en 7,2 procent duurder. Daarentegen kelderde de prijs van vlakglas met 14 procent. Beton bracht de producten 10,1 procent minder op.

De cementindustrie roept gezien de dramatische prijsontwikkeling de Bondsregering op om de investeringen in de bouw zo snel mogelijk te ondersteunen.

Volgens voorzitter H. Bauer van brancheorganisatie BDZ is de scherpe daling van de bouwproductie geenszins een normale aanpassing op de kunstmatige hoogconjunctuur na de Duitse hereniging in 1990.

“De republiek is nog lang niet afgebouwd. De kwestie is alleen dat de randvoorwaarden ­ met het accent op het belastingklimaat ­ moeten kloppen. De vraag naar infrastructuur en woningen overstijgt verre de bereidheid om te investeren.” De binnenlandse afzet van cement is in Duitsland sinds 1999 met een kwart gedaald tot nog amper 23,3 miljoen ton.

Onder druk

Volgens de BDZ ligt een verdere afname van 8 procent dit jaar in het verschiet. De sector staat mede onder zware druk door claims van het Bundeskartellamt in Bonn. De bedrijven hangen boetes ter hoogte van meer dan een miljard euro boven het hoofd vanwege illegale marktverdeling.

Voorzitter Bauer is overtuigd dat de cementsector dringend de structuren moet aanpassen. Ook zal gesneden dienen te worden in de overcapaciteit.

Tegenover de totale afzet van de Duitse cementcentrales in 2002 van 27,2 miljoen ton staat een productiecapaciteit van 37 miljoen euro.

Reageer op dit artikel