nieuws

CDA levert minister Verkeer en Waterstaat

bouwbreed

den haag ­ De liberalen houdt het ministerschap van VROM. Aan de christen­democraten wordt de post bij Verkeer en Waterstaat toegewezen. D66 krijgt een vinger in de pap bij het aanbestedingsbeleid door een bewindspersoon te leveren bij Economische Zaken.

Formateur Balkenende heeft gisteren met de onderhandelaars van CDA, VVD en D66 overeenstemming bereikt over de zetelverdeling. VROM blijft dus in handen van de liberalen, maar het is onzeker of de huidige minister Kamp zichzelf daar zal opvolgen. Hij kan ook kiezen voor zijn andere baan bij Defensie waar hij nu waarnemend bewindspersoon is, of voor zijn oude liefde Vreemdelingenzaken en Integratie.

In theorie kunnen de staatssecretarissen Van Geel (VROM, CDA) en Schultz van Haegen (waterstaat, VVD) blijven zitten, aangezien hun partijen die zetels behouden. Het is echter mogelijk dat ze promoveren tot minister, bijvoorbeeld bij Verkeer en Waterstaat of VROM.

In de namencarrousel klinkt ook die van VVD’er S. Dekker, oud­directeur van het NVOB en de huidige algemeen directeur van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). Zij kan dan de vacature van staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat gaan invullen.

D66­voorman Dittrich kondigde afgelopen zondag in Buitenhof aan dat hij ook vrouwelijke kandidaten voor ministersposten voordraagt. Op het congres dat de democraten afgelopen zondag hielden is besloten de ministerspost voor mannen te reserveren en een vrouw te zoeken als staatssecretaris van cultuur.

Deze officieuze verdeling wordt vrijdag bekrachtigd door formateur Van Balkenende.

Reageer op dit artikel