nieuws

Cao schildersbedrijven in gevaar

bouwbreed Premium

woerden ­ FNV Bouw en werkgeversvereniging Fosag kunnen het niet eens worden over de financiering van het jaarmodel dat er voor moet zorgen dat schilders in de winter zo veel mogelijk door kunnen werken. De cao­onderhandelingen, die op 14 mei de vijfde ronde ingaan, dreigen hierdoor vast te lopen.

Volgens de vakbond riskeren de schildersbedrijven een cao­conflict. “De werkgevers moeten bij het volgende overleg echt over de brug komen, anders gaat het goed mis”, stelt woordvoerster A. Pols van FNV Bouw. Volgens de vakbondsmedewerkster willen de onderhandelaars van branchevereniging Fosag de werknemers zelf laten betalen voor het jaarmodel. Dat heeft tot gevolg dat in de zomer lange dagen gemaakt moeten worden. De overuren worden in de winter uitbetaald, als er geen werk is. Pols: “Mensen werken zich in de zomer te pletter en moeten in de winter achter de geraniums.”

De vakbonden maken zich ook zorgen over het vroegpensioen. De werkgevers willen hier volgens FNV Bouw geen cent meer aan uitgeven waardoor uitholling van de afspraken dreigt die werknemers in staat stellen om eerder te stoppen met werken. De vakbonden hebben voorgesteld om desnoods 0,5 procent van de loonsverhoging te reserveren voor de vroegpensioenpremie. Geld dat mogelijk overblijft, kan wat de bonden betreft gestoken worden in verbetering van de regeling.

Loon

De werkgroep KOE (Kort, Overzichtelijk en Efficiënt), die zegt zo’n tweehonderd schildersbedrijven te vertegenwoordigen, is het niet eens met de loonsteiging die brancheverenging Fosag voorstelt. Volgens voorzitter K. Buist kunnen schildersbedrijven het hoofd amper boven water houden. “Het zit er bij de huidige economische omstandigheden gewoon niet in. De vakbonden keren hun rug naar de realiteit en stellen onredelijke eisen”, beklaagt de bestuurder zich.

Pols reageert namens FNV Bouw gepikeerd op het commentaar van werkgroep KOE. “Wij stellen realistische eisen en zijn voor een prettige sfeer in de branche. Aan een zooitje zwakke broeders die hierdoor omvallen, hebben wij geen boodschap.” De vakbond vraagt een loonstijging van 2,5 procent. Volgens FNV Bouw willen de werkgevers per 1 januari 2004 een inkomensstijging van 1,25 procent en voor deze zomer een eenmalige bruto­uitkering van 110 euro. Onderhandelaar Charles Verhoef van FNV Bouw wijst het bod hard van de hand. “Dit lijkt nergens op. Het is aanzienlijk minder dan afgesproken in het najaarsakkoord en leidt niet tot behoud van koopkracht.”

Fosag­onderhandelaar Ad van Olst blijft optimistisch: “Er zijn voldoende aanknopingspunten om in de vijfde ronde op een constructieve manier door te gaan”.

Reageer op dit artikel