nieuws

Bruidssuites troefkaart capitulatiehotel

bouwbreed

wageningen ­ Hotel De Wereld wordt weer een echte herberg. Het historische pand in het hart van Wageningen, waar op 5 mei 1945 de basis werd gelegd voor de capitulatie van de vijandige troepen in Nederland, ondergaat een ingrijpende verbouwing.

In de zaal waar de Duitse bevelhebber Blaskowitz ruim een halve eeuw geleden de nederlaag van het Derde Rijk ondertekende is nauwelijks iets veranderd. Zelfs de tafel waar de prominente nazi, onder het toeziend oog van Prins Bernhard, met tegenzin een krabbel zette op de capitulatie­overeenkomst, staat er nog.

En dat blijft zo. Ook als de verbouwing achter de rug is en de eerste bruidegom zijn ega over de drempel van de bruidssuite draagt in het vernieuwde Hotel De Wereld zullen delen van het interieur herinneren aan de roemruchte capitulatiedagen van mei 1945.

Daarover zijn stringente afspraken gemaakt met de eigenaar van het gebouw, Wageningen Universiteit en Researchcentrum en met Addie Roelofsen, de toekomstige uitbater. “We herstellen de historische ruimten in oude luister”, zegt Alex van Vliet, directeur van Lex International Projects dat leiding geeft aan zowel de verbouwing als de inrichting van Hotel De Wereld. “Aan het uiterlijk van de capitulatiezalen verandert helemaal niets.” Lex International Projects is gespecialiseerd in het bedenken en uitvoeren van totaalconcepten voor hotels. Op het programma staan zowel het inrichten en rendabel maken van nieuwe hotels als het geven van een impuls aan bestaande logementen.

Winstgevend

Soms wordt een legendarisch doch lang verdwenen etablissement nieuw leven ingeblazen. Hotel De Wereld valt in die laatste categorie. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het pand zijn horecafunctie en werd het in gebruik genomen door de Universiteit van Wageningen. Nu het kenniscentrum het gebouwtje niet meer nodig heeft, is Lex International ingeschakeld om er een winstgevende horecaonderneming van te maken.

“We bespreken altijd met onze cliënten wat voor soort etablissement hen voor ogen staat. Aan de hand daarvan maken we in een kort tijdsbestek een plan waarin staat wat haalbaar is en tegen welke prijs.” Het voorlopige concept dient als basis voor het totaalplan, dat onder meer bestaat uit het bestek, uitvoeringsschema’s, tekeningen en ontwerpen.

“Geen hotel is hetzelfde. Als we een concept ontwikkelen houden we daar rekening mee. Binnen ons netwerk hebben we bouw­ en afbouwbedrijven voor elk soort klus. We garanderen dan ook dat de plannen snel worden gerealiseerd . En we kunnen rekening houden met de eisen die bepaalde locaties stellen. Zo schakelen we om het oorspronkelijke karakter van de bijzondere ruimten in Hotel De Wereld te herstellen, een schildersbedrijf in dat goed uit de voeten kan met zo’n specifieke opdracht.”

Voor het overige wordt de herberg voorzien van de modernste snufjes. De bruidssuites krijgen een sauna. De jonggeliefden kunnen bovendien kroelen in een bubbelbad. “Oudere hotelgasten zijn vaak al tevreden met een mooie kamer. De jongere generatie maak je niet gelukkig met een leuke sprei op het bed. De moderne zakenman wil, om maar iets te noemen, voorzieningen hebben om met zijn laptop te kunnen werken. In onze concepten houden we rekening met zulke hedendaagse wensen.”

Meerwaarde

Historische interieurs zijn allerminst een handicap bij het ontwikkelen van een hotelconcept. “De gebeurtenissen die zich in mei 1945 afspeelden in Hotel De Wereld, geven een meerwaarde aan het etablissement. Daar zijn we dan ook zuinig op. Bij de naam Hotel de Wereld denken nog steeds veel mensen aan de bevrijding.”

De inrichting van het logement speelt daarop in. “Architectenbureau Schuurman Wiedijk heeft een modern strak ontwerp gemaakt. Het interieur staat daardoor niet haaks op het verleden, maar ondersteunt juist de historische waarde. Ik hoop dan ook dat prins Bernhard volgend jaar de officiële openingshandeling wil verrichten. Nou ja, als hij nog leeft tenminste. Tja, de prins wordt een dagje ouder.”

Reageer op dit artikel