nieuws

Bouwtop verdient 15 procent minder

bouwbreed

den haag ­ De vijftien grootste bouwbedrijven van Nederland hebben in 2002 ruim 15 procent minder verdiend dan in het jaar ervoor. Hun gezamenlijke nettowinst kwam vorig jaar uit op 343 miljoen euro. De omzet steeg wel, met ruim 7 procent naar 19 miljard euro.

Dat blijkt uit een inventarisatie die deze krant heeft gemaakt van de jaarrekeningen van betrokken ondernemingen. De groeipercentages veranderen aanzienlijk als de resultaten van Ballast Nedam niet meegeteld worden. Ballast Nedam, dat al enige tijd fors saneert, boekte over 2002 een monsterverlies van maar liefst 143 miljoen euro, 186 procent meer dan in het jaar ervoor. Zonder het resultaat van de Nieuwegeinse aannemer schiet de gezamenlijke winstgroei omhoog en komt dan uit op 6,8 procent. De klaagzang van bouwers dat het al ruim anderhalf jaar kommer en kwel is in de bouwnijverheid wordt daarmee enigszins genuanceerd. Een gemiddelde winstgroei van 50 procent ­ zoals in afgelopen jaren niet uitzonderlijk was ­ is niet meer aan de orde, maar over de gehele breedte is nog altijd sprake van groei. Overigens verwachten vrijwel alle bouwers dat dit jaar de groei definitief tot stilstand komt, zo blijkt uit de jaarverslagen. Vooral de terugloop in kantorenbouw en de gevolgen van de bouwfraude, baren de meeste grote bouwers ernstige zorgen. In het overzicht zijn de resultaten van HBG, dat sinds eind vorig jaar deel uit maakt van de Koninklijke BAM Groep, buiten beschouwing gelaten. In de cijfers van BAM is zes weken omzet van HBG opgenomen. Wordt HBG wel meegerekend, dan komt de omzetgroei van de grootste bouwers op 4,2 procent. Hun gezamenlijke winst daalt dan met 28,8 procent. HBG behaalde vorig jaar een een omzet van 5,3 miljard euro en een winst van 23 miljoen. Dat is flink minder dan in 2001, toen de aannemer nog een winst van 110 miljoen boekte bij een omzet van 5,6 miljard. Van de top­vijftien maakte de Vos Groep in 2002 verreweg de grootste groei door: de winst nam met ruim 94 procent toe, de omzet steeg met bijna 53 procent. Ook Heijmans, Janssen de Jong, BAM en Strukton zagen de winstgroei in de dubbele cijfers uitkomen, maar blijven niettemin ver achter bij de winsttoename van de Vos Groep. Vijf ondernemingen, Ballast Nedam, Dura Vermeer, Van Oord, Grontmij en Arcadis, werden geconfronteerd met een winstdaling. Hurks wist als enige een identieke nettowinst als in 2001 te boeken. In de ranglijst van grootste bouwbedrijven (gemeten naar omzet) is weinig veranderd. Door het wegvallen van HBG zijn Heijmans, Ballast Nedam, TBI, Boskalis en Dura Vermeer een plaatsje naar boven geschoven. Volker Wessels is nog altijd nummer twee, achter de nieuwe koploper BAM. Van Oord verloor een plaats, net als Hurks. Strukton staat nu twee treden hoger.

Reageer op dit artikel