nieuws

Bouwers in nood door vakantiegeld

bouwbreed

groningen ­ In het noorden van het land staan bij bouwbedrijven en hun toeleveranciers duizenden banen op de tocht. De ondernemingen moeten de komende weken vakantiegeld uitbetalen, maar hebben daar door de slechte marktomstandigheden gewoonweg het geld niet voor.

Het in Odoorn gevestigde Burla is met zo’n vijftig personeelsleden het meest recente slachtoffer. Het bedrijf had al enkele maanden geen salarissen meer uitbetaald en kon ook de vakantiebonnen van zijn werknemers niet uitkeren. “Ze hebben nu zelf het faillissement aangevraagd. Anders hadden wij dat voor ze gedaan”, vertelt districtsbestuurder R. Wentink van FNV Bouw Noord.

Nu in de regio steeds meer relatief grote bouwers niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, beginnen ook de toeleveranciers in de problemen te komen. Wentink somt op: “De keukenspecialist Reoform uit Leek maakt met eenderde van het oude personeel een doorstart, ketenleverancier Direct Bouw Holland uit Coevorden reorganiseert. De Vries uit Gorredijk, die trappen­ en kozijnen maakt, doet hetzelfde. Vos Stuc­ en Afbouw is vorige week door het uitblijven van betalingen failliet gegaan.”

Leegstand

Reageer op dit artikel