nieuws

Bouwer betrokken bij ontwerp

bouwbreed

nieuw­lekkerland ­ In Amsterdam is de aluminium Westerdoksluisbrug gemonteerd. De brug is gebouwd in de montagehal van Bayards Aluminium Constructions in Nieuw­Lekkerland. Commercieel directeur Dick de Kluyver (“Ik droom zowat van aluminium”) heeft met enige weemoed afscheid genomen van de brug.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Bayards een aluminiumbrug levert aan de hoofdstad. Eind vorig jaar werd over de Riekerhaven bij het Olympisch Stadion de Uiverbrug geplaatst. Die bleef niet onopgemerkt: de brug kreeg de Aluminium Award 2003.

De kans is groot dat ook de Westerdoksluisbrug in de prijzen gaat vallen. Want zelfs in de beslotenheid van de montagehal in Nieuw­Lekkerland spreekt het ontwerp van de architecten Meijer en Van Schooten ­ onder meer bekend van het hoofdkantoor van ING ­ al zeer tot de verbeelding. Eenmaal op zijn plek vormt de brug met zijn slanke, zwierige boog een beeldbepalend element tussen de nieuwbouw van het Westerdok.

De ronde vormentaal van de brug is ook terug te vinden aan de onderzijde. Die doet wel wat denken aan een scheepsboeg. En dan de brugleuningen: die bestaan uit geperforeerd aluminium plaatwerk, waarin verlichting zal worden aangebracht. Het diffuse licht beschijnt niet alleen het wegdek, maar verstrooit zich ook in de omgeving, waardoor volgens De Kluyver een heel bijzonder effect ontstaat. Bijzonder is ook de fraaie matte glans van het metaal. Die glans heeft de brug gekregen door een speciale manier van stralen; met minuscule glasbolletjes wordt het oppervlak geparelstraald.

Klap

Reageer op dit artikel