nieuws

Bouwadviseur: Bouwsom kan naar beneden met gemiddeld 10 procent

bouwbreed Premium

HARDENBERG ­ De bouwkosten van een bedrijfspand kunnen met gemiddeld 10 procent omlaag als de architect het ontwerp functioneler en minder esthetisch maakt. Dat vindt voormalig architect en bouwbedrijfsleider, Djoerd Veenstra uit Hardenberg.

Sinds een jaar heeft hij een eigen adviesbureau. Veenstra: “Ik pleit voor een cultuuromslag in de bouw. Architecten willen een mooi gebouw ontwerpen met een leuke tuin eromheen. Maar dat is lang niet altijd functioneel. Het gebouw moet uitstraling hebben, vinden ze, en de gevel is daarbij belangrijk. Maar dat is níet zo. Functionaliteit, daar gaat het om. Dus een mooie, ruime vlakke vloer voor een machinehal en genoeg (werk)ruimte voor het personeel is voldoende.” Lagere bouwkosten, meer betrokkenheid van de opdrachtgever en meer aandacht voor functionaliteit in het bouwproces. Dat zijn de drie doelstellingen van Veenstra’s eenmans advies­ en managementbedrijfje in Hardenberg.

Hij deed jarenlange ervaring op als architect en vervolgens als bedrijfsleider bij verschillende aannemersbedrijven. Uit frustratie over de huidige gang van zaken in de bouwwereld, richtte hij vorig jaar zijn eigen adviesbureau op. “Ik streef ernaar om de functionaliteit van het gebouw prioriteit te geven. Samen met de opdrachtgever bespreek ik wat hij wil en hoe hij dat wil.”

Pas wanneer de wensen van de opdrachtgever helemaal duidelijk zijn, gaat de opdracht naar een architectenbureau. Dan vallen de kosten van de bouw bij aanbesteding niet snel tegen. Als een opdrachtgever een garage wil bouwen zonder verdere poespas, hoeft de architect daar geen extra uitstraling aan te geven”, meent de bouwadviseur.

Functionaliteit

“Het gaat om de functionaliteit van de garage. Ik zorg in dat geval voor een ontwerp, uitsluitend gericht op functionaliteit. Zo worden geen kosten gemaakt voor extraatjes die het gebouw op moeten sieren. Ik weet uit ervaring dat een aanbesteding regelmatig duurder uitvalt dan de opdrachtgever had verwacht. Vaak is dit te wijten aan een slecht voortraject”, concludeert hij.

Volgens Veenstra mag een gebouw naast functioneel ook mooi zijn maar dat moet wel binnen het bouwbudget passen.” De opdrachtgever kan kiezen of de bouw wordt uitgevoerd door een hoofdaannemer of Veenstra wordt aangesteld als bouwcoördinator. Aannemers zien Veenstra dan ook als concurrent.

“Net als een hoofdaannemer besteed ik werk uit aan verschillende onderaannemers. Het verschil is echter dat je bij een hoofdaannemer extra kosten voor bedrijfsrisico en overhead moet betalen. Omdat die kosten bij mij als bouwcoördinator vervallen, brengt dat een besparing met zich mee van ongeveer tien procent van de totale bouwsom. Daarnaast is er geen bouwrente verschuldigde tijdens de bouwperiode.”

Veenstra richt zich vooral op de utiliteitsbouw. Hij kent geen andere adviesbureaus zoals dat van hem. “Er zijn wel bouwbedrijven die daarnaast ook wat aan tekenwerk doen. Maar adviesbureaus die zich bezighouden met het hele bouwproces, ken ik niet.”

Reageer op dit artikel