nieuws

Boerderij uit begin jaartelling ontdekt

bouwbreed

Boerderij uit begin jaartelling ontdekt

LEEUWARDEN ­ Bij archeologische proefboringen zijn in Scharnegoutum overblijfselen van een of twee boerderijen uit de eerste eeuwen na Christus gevonden. Volgens archeoloog F. Veenman van de provincie Friesland is het vooral bijzonder omdat de nederzetting bij een geul ligt. “In deze perioden lagen de meeste vestigingen op een terp. We willen onderzoeken hoe de bewoners gebruik maakten van hun natuurlijke omgeving.”

De resten zijn ontdekt op de plek waar in het najaar de nieuwe rotonde in de weg tussen Leeuwarden en Sneek wordt aangelegd. De ontdekking kan daarom niet uitgebreid worden onderzocht, tot groot verdriet van de archeologen. Dat zou volgens de provincie Friesland te veel vertraging opleveren.

Reageer op dit artikel