nieuws

Abvakabo: ontslag ambtenaar bij corruptie terecht

bouwbreed Premium

zoetermeer ­ Ambtenarenvakbond Abvakabo heeft geen enkele moeite met het ontslag van ambtenaren die zich hebben laten omkopen door bouwbedrijven.

De bond reageert daarmee op een inventarisatie van de Volkskrant waaruit blijkt dat inmiddels ten minste vijftig ambtenaren als gevolg van de bouwfraudeaffaire uit hun functie zijn ontheven. “Wij zijn er voor dat de overheid streng optreedt tegen ambtenaren die corrupt zijn geweest. Je mag je baas niet belazeren, dus ook niet de overheid. Punt”, laat woordvoerder S. Bosman van Abvakabo weten. Hoewel het Rijk, gemeenten en provincies de integriteit van hun ambtenarenkorps onder de loep nemen, wordt de vakbond niet overspoelt met aanvragen voor juridische bijstand. “Het kan zijn dat het bewijs tegen de betreffende ambtenaren overduidelijk is. Juridische bijstand heeft dan geen zin meer. Maar het kan natuurlijk ook gaan om ambtenaren die niet lid zijn van de vakbond”, aldus Bosman, die niet wil spreken van een heksenjacht binnen de ambtenarij. Volgens de Volkskrant hebben 25 ambtenaren van de provincie Zuid­Holland inmiddels hun functie verloren vanwege malversaties en integriteitsschendingen inzake bouwfraude. Vijf van hen zijn door de Rijksrecherche als verdachte aangemerkt. De gemeente Hoorn zegde tien ambtenaren de wacht aan en stuurde een topambtenaar van gemeentewerken met ziekteverlof. Bij Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam lopen nog onderzoeken. Justitie hield deze week een rijksambtenaar aan op verdenking van corruptie. In totaal verdenkt het Openbaar Ministerie twaalf ambtenaren van het aannemen van steekpenningen. Deze zomer wordt bekend of ze daadwerkelijk strafrechtelijk worden vervolgd.

Reageer op dit artikel