nieuws

Zeehavens willen ander imago

bouwbreed

den haag ­ Het gaat dit keer niet om meer geld, maar meer beleidsruimte en minder regeltjes. Daar zitten de zeehavens om te springen. Bovendien willen ze af van het imago van vies, milieuonvriendelijk en ruimteverslindend.

Staatssecretaris Van Geel (VROM) moest er voor komen opdraven. Uit handen van de voorzitter van de Nationale Havenraad A. van der Hek mocht hij de bundel ‘Leven met de havens’ in ontvangst nemen. Het is een boekje waarin de havens laten zien hoe goed zij met ruimte en milieu omgaan en hoe leuk zij recreatie ruimte bieden.

Van Geel toonde zich duidelijk onder de indruk. Hij verhaalde hoe Europees commissaris voor milieu Wallström het project Tweede Maasvlakte als voorbeeld voor goed omgaan met natuur en milieu ziet en het ook als zodanig wil presenteren aan andere Europese landen. Vooral de natuurcreatie sprak haar zeer aan, vertelde Van Geel.

Om de stemming niet te bederven, werd er maar niet bij gezegd dat er de eerstkomende jaren niets terechtkomt van het project bij gebrek aan rijksgeld.

Het is in elk geval wel een voorbeeld zoals de Havenraad graag laat zien, hoe havens duurzaam omgaan met ruimte. Anders dan bij de Tweede Maasvlakte is daar nauwelijks geld voor nodig. “Rendement is een belangrijk criterium bij de beslissing over herstructurering van oude haventerreinen”, heet het. Voorbeelden als het oostelijk havengebied in Amsterdam en de Waalhaven in Rotterdam tonen aan dat het zonder overheidsgeld kan.

Reageer op dit artikel