nieuws

Wijn steunt bedrijven bij opbouw Irak

bouwbreed

den haag ­ Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken trekt 3 miljoen euro uit voor steun aan Nederlandse bedrijven die mee willen werken aan de wederopbouw van Irak.

Dat heeft Wijn gistermiddag gezegd bij het 25­jarig jubileum van het Programma Uitzending Managers (PUM) in Den Haag. Hij denkt daarbij aan projecten “in sectoren waarin Nederland sterk is, zoals watermanagement, sanitaire voorzieningen en infrastructuur, waaronder havenontwikkeling.” Werkgeversorganisatie VNO­NCW wil binnenkort met “een aantal leden en organisaties praten over de wederopbouw van Irak”, meldt desgevraagd een woordvoerder. Of er veel bedrijven interesse hebben in Irak en in welke branche zij actief zijn, kan hij niet zeggen.

Directeur E.J. Eggink van de Nederlandse Vereniging van Aannemers in het Buitenland (NABU) ziet eigenlijk alleen maar mogelijkheden voor de Nederlandse baggeraars. “Boskalis heeft eerder het kanaal naar de haven van Umm Qasr uitgebaggerd. Ik kan me voorstellen dat onderhoud nu weer hard nodig is”, aldus Eggink. “De baggeraars hebben het materieel nota bene dichtbij.”

Voor de droog­civiele bouw zal het volgens Eggink met name om kennisoverdracht, advies en consultancy gaan. Er zijn naar zijn mening drie factoren van belang wil een bedrijf daadwerkelijk aan de slag gaan in Irak. “Is het er echt veilig, wie is de opdrachtgever en is er een export­kredietverzekering van de overheid?”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels