nieuws

Vianed legt leden gedragscode van AVBB op

bouwbreed Premium

gouda ­ Vianed gaat ervan uit dat alle leden de gedragscode accepteren die het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) opstelt. Dat zegt directeur H. Visser van de branchevereniging van grond­, weg­ en waterbouwers. Aan de gedragscode wordt dit jaar een onafhankelijke stichting gekoppeld die toeziet op de naleving van de regels.

Vianed gaat met deze opstelling een stapje verder dan BouwNed. De belangenbehartiger van de burger­ en utiliteitsbouw wil de code niet verplicht stellen, maar laat via de eigen website weten welke ondernemingen een gedragscode hebben ingevoerd en welke dat niet hebben gedaan. “Ik ga ervan uit dat alle leden zich aansluiten. Wie dat niet doet, is vrij om te gaan”, legt directeur H. Visser zijn standpunt uit. Hij denkt niet dat deze opstelling problemen oplevert. Vianed kiest voor pressie via de website omdat een verplichte gedragscode door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet zou worden toegestaan.

De statuten van Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid (SBIB) worden volgende week door het bestuur van het AVBB goedgekeurd. De werkwijze van het nieuwe instituut moet volgens woordvoerder P. Wouters nog vorm krijgen. Hierdoor is de aanpak van de Raad van Toezicht, die namens de stichting klachten over zich misdragende aannemers in behandeling neemt, nog niet duidelijk. Zaken als de bezetting, de mogelijk op te leggen sancties en de financiering van de organisatie moeten nog geregeld worden.

Voor het opleggen en uitvoeren van sancties is de stichting afhankelijk van de lidverenigingen van de AVBB. De besturen beslissen zelf wat ze met de uitspraken van de Raad van Toezicht doen.

Niet duidelijk

Wouters: “BouwNed heeft al laten weten de uitspraken één op één over te nemen. Maar niet iedereen doet dat.” Van enkele organisaties is nog niet duidelijk wat ze met de oordelen van de Raad van Toezicht doen. Sommige AVBB­leden zouden de plannen nog ter goedkeuring aan hun ledenvergadering moeten voorleggen.

Het AVBB stelt de komende maanden een groslijst op voor de leden van de Raad van Toezicht. Volgens woordvoerder Wouters wordt naar onafhankelijke mensen met een juridische achtergrond gezocht die over een degelijk kennis van de bouwsector beschikken. Voorzitter Visser van Vianed vindt het belangrijk dat de leden van de raad helemaal niets met de branche te maken hebben. BouwNed laat via woordvoerder L. Steijn weten dat iedere schijn van belangenverstrengeling voorkomen moet worden. “Dit is een heel serieus signaal richting overheid en samenleving”. Het spreekt volgens Steijn voor zich dat juridische kennis in de Raad van Toezicht noodzakelijk is. Maar door wie deze expertise geleverd moet worden wil hij niet zeggen. “De AVBB zoekt de leden bij elkaar.”

Reageer op dit artikel