nieuws

Verzakking A4 door heiwerk HSL

bouwbreed

den haag ­ Heiwerkzaamheden voor de nabijgelegen hogesnelheidslijn zijn de oorzaak van de wegverzakking die gisterochtend voor veel oponthoud zorgde op de A4 bij Roelofarendsveen.

De rechterrijstrook van de A4 bij Roelofarendsveen richting Amsterdam werd gisterochtend tijdelijk afgesloten, waardoor nog maar één rijstrook beschikbaar was voor het verkeer. Om half acht ’s ochtends stond daardoor 8 kilometer file.

De verzakking deed zich voor over een lengte van 5 meter en was het ergste op de vluchtstrook en de rechterrijstrook. “Op zijn diepste punt is de weg hier 40 tot 45 centimeter gezakt. In de linker rijstrook gaat het om een centimeter of tien”, licht E. Rameckers van de Projectorganisatie HSL­Zuid de situatie toe.

Volgens de woordvoerder zijn de verzakkingen het gevolg van heiwerkzaamheden vlak naast de rechterrijstrook ten behoeve van de hogesnelheidslijn. Het traject ligt vlakbij de snelweg. “Gisteren is begonnen met het intrillen van stalen damwanden voor de aanleg van een ecoduiker onder de A4 om het water van de oostkant naar de westkant van de A4 te brengen. Door de trillingen zijn zettingen ontstaan en is het zand onder de A4 in beweging gekomen.”

In opdracht van Rijkswaterstaat is Bouwcombinatie Hollandse Meren gisterochtend begonnen met de herstelwerkzaamheden van de rechterrijstroken. Vanwege de diepe verzakkingen is eerst menggranulaat aangebracht, om het asfalt sneller berijdbaar te maken.

Ontoelaatbaar

Het verkeer kon in de namiddag weer gebruik maken van de rechter rijstrook. Na de spits zou ook de linkerrijstrook worden afgesloten om te worden opgehoogd. Rijkswaterstaat zei voor sluiting van deze krant te verwachten dat de herstelwerkzaamheden vóór vanochtend vijf uur zijn voltooid.

Volgens de ANWB kampte de snelweg bij Roelofarendsveen in het verleden vaker met ontoelaatbare oneffenheden in het wegdek. Maar volgens Rijkswaterstaat valt dat erg mee. “Dit is de eerste keer dat daar een rijstrook verzakt. Enkele maanden geleden is er wel een verzakking geweest van de vluchtstrook.”

Reageer op dit artikel