nieuws

Verkeerslawaai drukt huizenprijs

bouwbreed Premium

kopenhagen ­ De prijs van een huis daalt met gemiddeld 1,2 procent per iedere decibel verkeerslawaai boven de norm. Dat heeft de rijksmilieudienst van Denemarken uitgerekend.

Volgens deze dienst is het echter zo dat het wel uitmaakt wat de exacte bron is van het verkeerslawaai. De grootste negatieve invloed op de marktwaarde van een koopwoning heeft de geluidsoverlast van een snelweg. In dat geval zakt de prijs met 1,6 procent per decibel boven de norm. Kopers vinden verder bijvoorbeeld lawaai van een luchthaven erger dan lawaai van een spoorwegstation. ‘Gangbaar’ autoverkeerslawaai ligt daar qua effect op de prijs precies tussenin, aldus de rijksdienst, die de gemiddelden heeft vastgesteld aan de hand van 760 transacties op de woningmarkt.

Het onderzoek maakt deel uit van een binnenkort door de overheid te presenteren nieuw beleidsmaatregelenpakket tegen geluidsoverlast. Denemarken telt circa een half miljoen woningen die niet aan de geluidsoverlastnorm (max.55 decibel) voldoen. Van dit aantal hebben 145.000 woningen te maken met sterke geluidshinder, dat wil zeggen meer dan 65 decibel. Volgens de nog uit 1993 stammende plannen mogen dat er in 2010 nog maar 50.000 zijn, maar de rijksdienst constateert dat er tot dusver maar in zeer beperkte omvang gewerkt is aan de doelstelling.

Reageer op dit artikel