nieuws

Veilige werkkleding beschermt en maakt bouwers zichtbaar

bouwbreed Premium

goes ­ Zo extreem als bij het schakelen van hoogspanning wordt bedrijfskleding niet altijd belast. Daar kan een vlamboog ontstaan die zoveel hitte verspreidt dat een katoenen overall verdampt.

Goede bedrijfskleding beschermt niet alleen tegen extremen, legt T. Sorgedrager van PWG Bedrijfsveilige Kleding uit Goes uit, maar houdt bijvoorbeeld ook bouwvakkers zichtbaar voor de machinist van een torenkraan. PWG ontwikkelt werkkleding meestal in overleg met de opdrachtgever. Zo liet BAM­NBM waterafstotende jassen maken met een reflecterende schouderpartij. Over de zijkant van werkjassen loopt doorgaans een reflecterende streep. De machinist in de torenkraan ziet die vaak niet: het licht uit de gieklampen straalt loodrecht naar beneden en raakt dus niet de zijkant van de jas. In het ontwerp van PWG reflecteert de hele schouderpartij en vermindert de kans op ongelukken aanzienlijk. De jas is zodanig gemaakt dat die zonder problemen doorlopend kan worden gedragen. Sommige ongelukken gebeuren maar zelden en dat is vaak de reden dat bedrijven niet zonder meer in specifieke werkkleding investeren.

Overlevingskans

PWG demonstreerde bij de opening van het nieuwe pand dat een katoenen overall niet beschermt tegen vuur dat bijvoorbeeld door laswerk ontstaat. Het bedrijf gebruikte daarvoor de Thermoman van DuPont; een pop met sensoren die de mate van verbranding en de kans op overleven bepalen. Die kan iedereen ook zelf berekenen door de overlevingskans (100 procent) te verminderen met de leeftijd (bijvoorbeeld 50) en het percentage verbrande huid (bijvoorbeeld 43). In dit geval resteert een overlevingskans van 7. Een onbeschermd hoofd vermindert het overlevingspercentage nog eens met 7.

Sorgedrager benadrukt dat mensen minder snel overlijden aan de directe gevolgen van vuur maar meer aan de brandwonden. Die worden groter naarmate de overallstof meer hitte doorlaat. Die bestaat voor de ene helft uit conventie­ en voor de andere uit geleidingswarmte. Een chemische coating biedt geen bescherming; wel de kunstvezel Nomex van DuPont waaruit de stof voor de brandwerende kleding van PWG wordt geweven. Elke toepassing vergt een ander weefsel. Het materiaal voorkomt niet alle verbrandingen maar vergroot wel de overlevingskans. Het is lichter dan katoen en voorkomt transpireren. Duidelijke instructies moeten mensen ertoe brengen de kleding altijd en op de voorgeschreven wijze te dragen.

Reageer op dit artikel