nieuws

Veebedrijf in IJsselstein wordt jachthaven

bouwbreed

ijsselstein ­ Voor de somma van 5 miljoen euro verandert een veebedrijf bij IJsselstein in een jachthaven. Reden: de geplande natuurontwikkeling dwarsboomt elke agrarische expansie. Aannemer Hakkers uit Werkendam gaat de inrichting verzorgen en de 250.000 kuub zand afgraven.

Jan Kromwijk runt met zijn echtgenote een bloeiend veebedrijf van flinke omvang. Maar als de overheid de Hollandse IJsselstreek rond IJsselstein bestemt voor natuurontwikkeling zit er opeens geen toekomst meer in het boerenbedrijf. “Ik wist meteen dat deze ontwikkeling toch niet viel tegen te houden. We konden het maar beter aanvaarden en iets anders bedenken”, vertelt Kromwijk. De rivier, die altijd een belemmering is geweest voor de veehouderij, biedt nu een gouden kans. Kromwijk besluit een jachthaven te beginnen.

Zowel gemeente als provincie Utrecht onthalen het idee met enthousiasme. Vervolgens krijgt Arcadis de opdracht een plan te maken. “Wat we niet wilden was een verzameling loodsen met daarachter een vierkante bak met boxen waarin de boten liggen. Onze opdracht aan de architect was de jachthaven open te trekken”, zegt Kromwijk. “Het complex moet een recreatief knooppunt worden middenin het nog te ontwikkelen natuurgebied, waarin fiets en wandelpaden worden aangelegd.”

Vergunningsaanvraag

De architect ontwikkelt een plan waarin de Hollandse IJssel een ruime bocht het land in maakt. Op de oude zomerkade komt een griendeiland. Wandelaars lopen langs de jachthaven over de nieuwe, zeshonderd meter lange zomerkade. De steigers liggen in de vorm van een zwierige lus in het water, er is ruimte voor tweehonderd bootjes.

Dat de vergunningsaanvraag voor het ontgronden binnenkort kan worden ingediend, is een belangrijke ontwikkeling voor het project. Kromwijk heeft de afgelopen jaren grijze haren gekregen van alle voorwaarden waaraan hij moest voldoen om zo ver te komen. “De kosten die we hebben gemaakt om alleen al een vergunning te kunnen aanvragen, bedragen zeker een half miljoen euro. De overheid wil echt alles onderzoeken, op het belachelijke af”, vindt Kromwijk. Zo eist het waterschap dat een speciaal en duur uitlogingsonderzoek wordt gedaan naar de bovengrond van de zandput. Deze grond ­ waarvoor Kromwijk al eerder een schonegrondverklaring kreeg ­ wordt na het ontgronden in de put teruggestort. “Het gaat om grond die jarenlang op die plek heeft gelegen. Zo’n onderzoek dient geen enkel doel en het kost mij een vermogen.”

De eisen van de overheid zorgen er ook voor dat Kromwijk veel eerder dan hij eigenlijk wil, het werk moet aanbesteden. “Om een vergunning te kunnen aanvragen, moet je zo veel dingen precies weten dat je het werk al gegund moet hebben om antwoord te kunnen geven op al die vragen.”

De keuze valt op Hakkers; dit bedrijf biedt een goede prijs voor het zand en het ‘klikt’ tussen Kromwijk en de aannemingsmaatschappij.

Verademing

Directeur Adriaan Hakkers bevestigt dat. “Nu er minder werk wordt aanbesteed, verhardt het klimaat. Het was een verademing dat dit contract bij een glaasje rode wijn is afgesloten aan de keukentafel.” Hakkers wil de klus graag doen omdat het werk aansluit bij de disciplines waar het bedrijf goed in is: baggeren, inrichtingswerk, steigers en bestortingen. De maatschappij heeft een goede prijs kunnen geven voor het zand, omdat het bedrijf er in de regio een bestemming voor heeft. Hierdoor kunnen de transportkosten binnen de perken blijven. Hakkers gaat het zand winnen met een cutterzuiger die zich een baan snijdt door het zand. Met veel water wordt het zand opgezogen en door een leiding geperst naar een depot, een kilometer verderop.

Het ontgronden en het aanleggen van de jachthaven gaat een klein half jaar duren. De aannemingsmaatschappij is ook in de markt voor het aanleggen van het bijhorende restaurant en bezoekerscentrum. Dat werk wordt apart aanbesteed.

Reageer op dit artikel