nieuws

Vakbonden kraken eindbod beton­cao

bouwbreed

den haag ­ FNV Bondgenoten is niet te spreken over het eindbod dat werkgevers hebben neergelegd voor een nieuwe cao beton. De vakbond zal het voorstel daarom negatief voorleggen aan zijn leden.

De betonwerkgevers willen voor de negenduizend werknemers in de betonsector een tweejarige cao met een totale loonsverhoging van 3,5 procent afsluiten. Vakbond FNV Bondgenoten heeft om twee keer 2,5 procent meer loon gevraagd. Behalve over de loonsverhoging, is de bond ook niet tevreden over de voorstellen over de nieuwe prepensioenregeling en het inleveren van atv­dagen. “Wij willen best veranderen”, zegt bestuurder P. Janssen van FNV Bondgenoten. “Maar de regeling die voor de vut­regeling in plaats komt moet wel een goeie zijn. Het is vaak zware lichamelijke arbeid die de mensen in deze sector leveren, daar hoort een goede regeling tegenover te staan.”

Volgens de huidige regeling kunnen mensen met 60 jaar in de vut en ontvangen dan 80 procent van hun loon. De werkgevers stellen voor de leeftijd te verhogen met een jaar en de uitkering te verlagen tot 75 procent.

Bonden en werkgevers zijn er gisteren wel in geslaagd een nieuwe cao voor de vijfduizend werknemers bij de bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven af te sluiten. De lonen gaan in twee jaar tijd met 5 procent omhoog. Onkostenvergoedingen, bovenwettelijke uitkeringen en toeslagen stijgen met hetzelfde percentage.

Reageer op dit artikel