nieuws

Vakbonden eisen onmiddellijk aftreden Britse topman Corus

bouwbreed Premium

ijmuiden ­ De vakbonden willen dat Corus­topman Sir Brian Moffat onmiddellijk opstapt. Ze roepen het personeel van Corus in Nederland op de tijdelijk voorzitter van de raad van bestuur een rode kaart te geven.

De bonden verwachten niet dat Moffat de problemen bij het verliesgevende bedrijf kan oplossen “omdat hij er zelf onderdeel van uitmaakt”. Ze houden hem verantwoordelijk voor het mismanagement en de grote verliezen bij Corus. Aan de acties doen werknemers in heel Europa mee, inclusief de Britse werknemers. “Moffat neemt steeds topmannen aan en ontslaat ze dan weer. Hij is eindverantwoordelijk voor de problemen”, aldus onderhandelaar J. Duijnhoven. Wie zijn opvolger moet worden, weet Duijnhoven niet. Het hoeft geen Nederlander te zijn of staaldeskundige. “Als het maar een bekwame manager is.”

Verontwaardiging

Volgens onderhandelaar A. Bot van de CNV Bedrijvenbond is bijna iedere werknemer Moffat meer dan zat. “Hij trekt aan elk touwtje, houdt elke vernieuwing tegen en blijft maar zitten. Zijn invloed reikt zo ver dat hij ook mee bepaalt wie de nieuwe topman wordt. Terwijl hij de afgelopen jaren, zeker sinds de fusie in 1999, alleen maar financiële problemen heeft veroorzaakt. Hij heeft het hele huis uitverkocht, het bankstel, de tv en de kapstok. En hij wil ook nog eens de achtertuin kwijt om de gaten te vullen”, verklaart een verontwaardigde Bot. Moffat wilde de aluminiumtak voor 750 miljoen euro verkopen. Die transactie werd op het nippertje gedwarsboomd door de commissarissen van het vroegere Hoogovens in IJmuiden, die hun zeggenschap over dit onderdeel door de rechter bekrachtigd zagen. (anp)

Reageer op dit artikel