nieuws

Vakbond IG Metall dreigt met acties

bouwbreed Premium

sprockhövel ­ IG Metall bereidt grootschalige acties voor uit protest tegen de afbraak van sociale voorzieningen. De Duitse vakbond wil liefst voor de zomervakanties meerdere honderdduizenden werknemers op de been brengen. “Als we nu niet in het geweer komen, laten we over ons heen lopen”, aldus voorzitter K. Zwickel van de metaalbond. Als opmaat voor de landelijke protestdag zijn lokale en bedrijfsacties gepland plus het onder druk zetten van politici door het verzamelen van handtekeningen.

Het protest van IG Metall richt zich tegen de door kanselier G. Schröder aangekondigde ingrepen ten aanzien van het ontslagrecht, het werkloosheidsgeld en de ziekteverzekering. Het kortwieken van de voorzieningen is volgens de vakbond asociaal en onrechtvaardig.

“Alleen werknemers, werklozen en zieken moeten de portemonnee trekken. Het bedrijfsleven wordt lastenverlichting in het vooruitzicht gesteld en krijgt slechts vrijblijvende verzoeken ook een duit in de zak te doen”, aldus Zwickel. De metaalbond ergert zich dat het bedrijfsleven niet slaagt voldoende opleidingsplaatsen te scheppen. Vorig jaar ontbraken 110.000 stageplaatsen. Slechts 30 procent van de ondernemingen bieden opleidingsplaatsen aan.

Reageer op dit artikel