nieuws

Teleurstelling bij bouw over stranden formatie

bouwbreed Premium

den haag ­ De bouwwereld reageert met teleurstelling op de stukgelopen kabinetsformatie van CDA en PvdA. Grootste ergernis: de besluiten die zijn blijven liggen sinds de val van het kabinet.

De woordvoerder van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf, P. Wouters, reageert kort: “Een aantal beslissingen is al zo lang vooruitgeschoven. Dat is een teleurstellende zaak voor de samenleving.” Voorzitter C. de Reus van de vereniging van de Nederlandse projectontwikkeling maatschappijen (Neprom) noemt de gestrande formatie ‘dramatisch’. “We zitten al heel lang met een woningmarkt die niet meer functioneert.” De Reus acht de snelste weg naar een nieuw kabinet de samenwerking tussen CDA, VVD en LPF, maar betwijfelt de stabiliteit daarvan. “Misschien is het beter als CDA en PvdA zich een weekendje gaan schamen en daarna echt verantwoordelijkheid nemen.”

“Het is nu belangrijk dat het een sterk en krachtdadig kabinet wordt”, reageert ook directeur P. Boerenfijn van de vereniging van woningcorporaties Aedes.

Ondernemersorganisatie BouwNed betreurt de breuk tussen de beoogde coalitiepartners en pleit voor actie. “De slechte economische situatie schreeuwt om de snelle vorming van een daadkrachtig kabinet met een zo breed mogelijk draagvlak in de samenleving. Het is om treurig dat CDA en PvdA zoveel tijd nodig hebben gehad om vast te stellen dat men elkaar kennelijk toch niet vertrouwt”, reageert algemeen directeur J. van Tuinen.

Bizar

CNV­voorzitter D. Terpstra noemt de breuk absoluut onverantwoord. Zijn FNV­collega L. de Waal spreekt van een bizarre ontknoping en noemde die zeer treurig. Werkgeversorganisatie VNO­NCW vindt het stuklopen jammer en wil nu snel een coalitie van CDA met VVD, met het strategisch akkoord van het huidige demissionaire kabinet als vertrekpunt.

De politieke reacties kenmerken zich door ongeloof en ontzetting. PvdA­leider Bos voelt niets meer voor een nieuwe poging met het CDA. GroenLinks acht de twee partijen tot elkaar veroordeeld na de verkiezingen en noemt de breuk volkomen onverantwoord, SP spreekt van een blamage. D66 heeft het over een beschamende ontknoping. De partij herhaalt niet aan een kabinet te willen deelnemen. De VVD lijkt echter wel na te denken over regeren, desnoods weer met de LPF. Fractievoorzitter Zalm zei vrijdag niets uit te sluiten.

Reageer op dit artikel