nieuws

Steigerbouwers vrezen toenemende claimcultuur bij beroepsziekten

bouwbreed Premium

zoetermeer ­ Nu het allemaal een stuk minder gaat in de bouw, neemt de roep om aanpassing van de bouw­cao hand over hand toe. De steigerbouwers zijn de Amerikaanse claimcultuur van het Bureau Beroepsziekten FNV meer dan beu.

“Van tweeën één. Of we gaan door met de claimcultuur bij beroepsziekten, wat dan wel uitkleden van de arbeidsvoorwaarden betekent, of we houden onze goede sociale voorzieningen op peil. Allebei kan niet”, zegt VSB­bestuurslid arbeidsvoorwaarden Gijs Buijs. Hij vindt dat het Bureau Beroepsziekten dat tegen een dikke vergoeding de claims van bouwvakkers op no cure no pay­basis behandelt (11 procent voor leden, 22 procent voor niet­leden), te ver doorschiet. “Het bureau bekijkt of over de afgelopen tien jaar alle arboregels goed zijn uitgevoerd. Daarbij gaat het volledig voorbij aan het feit dat steeds meer bouwmedewerkers in dienst zijn van gespecialiseerde, veelal midden­ en kleine bedrijven die een goede band met de medewerkers hebben en waar onderling op het gebied van arbeidsomstandigheden veel goede dingen geregeld worden. Die staan echter niet altijd op papier. Maar op dat papier worden de bedrijven wel afgerekend.”

Harde cijfers

Daarbij wil Buijs nog niet eens lang stilstaan bij de bouwvakkers die om vier uur ’s middags haastig op weg gaan naar hun klussen, en de oud­zzp’ers die enkele jaren 80 uur per week werkten en vervolgens bij een baas komen ‘uitzieken’. Er bestaan geen harde cijfers, maar Buijs hoort veel verhalen in de branche. “Maar bewijs het maar eens. Dat is onmogelijk.” Hij wijst erop dat Nederland een historie heeft als het gaat om sociale wetgeving. Werkgevers doen daar vaak nog een schepje bovenop zoals de 100 procent doorbetaling bij ziekte in plaats van de wettelijke 70 procent. Ook kent de bouw het aanvullingsfonds WW en de eindejaarsuitkering voor wao’ers.

“Er zijn nu al branches die moeite hebben hun bedrijfsaansprakelijkheid op dit gebeid verzekerd te krijgen. Als die in een claimcultuur omvallen, is er waarschijnlijk ook niemand meer om uit te keren”, zegt Buijs. Hij vindt dan ook dat FNV Bouw voor de komende cao­onderhandelingen duidelijkheid moet geven. “Wordt het claimen, dan zullen de arbeidsvoorwaarden danig moeten worden uitgekleed. Het zal de werksfeer niet ten goede komen. Maar als het niet anders kan….”

Reageer op dit artikel