nieuws

Sms’je knipt bouwlampen aan en uit

bouwbreed

breda ­ De bouwplaatskosten kunnen flink dalen wanneer de verlichting pas aangaat zodra de eerste ploeg het hek opendoet. De praktijk leert echter dat het licht op grote locaties vaak niet uitgaat omdat de hoofdschakelaar ergens midden op het terrein staat en in het donker moeilijk is te bereiken.

De Xenon van het Duitse Wikon knipt de bouwlampen met een sms­signaal van de zaktelefoon aan en uit. Automatiseerder CimPro uit Breda biedt de Xenon voor 1000 euro aan. Het systeem omvat onder meer een gsm­modem en een batterij. Het draadloze toestel ontvangt en verstuurt signalen door middel van sms­berichten via een of meer gsm­telefoons. De functies worden op afstand door middel van sms­berichten geprogrammeerd. De Xenon waarschuwt zelf voor schade aan de modem of andere onderdelen. Standaard is de antenne in de behuizing verwerkt, maar het Bredase bedrijf levert ook losse antennes. De batterij kan vijf jaar mee zolang het systeem niet meer dan één sms per dag verstuurt.

Meter

Directeur M. Laes van Cimpro noemt de mogelijkheden en de toepassingen van de autonome Xenon nagenoeg onbegrensd. Zo meet energiebedrijf Primagaz er de gasleveranties mee aan grote verbruikers. De Duitse stadsverwarmer E.ON bewaakt met het systeem de waterstand in de leidingschachten. De Xenon zet de stand van elke mechanische meter met een magnetisch contact om in een elektrisch signaal.

CimPro zegt het systeem binnen drie maanden op maat in een klantenspecifieke toepassing te kunnen leveren. Voor het doorgeven van meterstanden in woningen noemt Laes het systeem nog te duur.

Bijvoorbeeld waterschappen overwegen om met de Xenon gemalen te besturen. Dat vergt grotere aantallen melders. Om die te controleren beveelt Laes het programma Messenger aan. Deze software verstuurt de signalen naar soort en functionaris. Zo ontvangt de technische dienst via de fax, de e­mail of de zaktelefoon meldingen over machinestoringen. Wanneer het signaal niet wordt beantwoord, belt het systeem automatisch het volgende nummer. Het nummer van de modem bepaalt de plaats van de storing.

Alle acties worden vastgelegd in een open gegevensbank. Gebruikers kunnen de meldingen volgen op de eigen computer of per abonnement via het systeem van Cimpro.

Reageer op dit artikel