nieuws

Smarthouse houdt keuze bewust beperkt

bouwbreed

rotterdam ­ De kopers van een Smarthouse kunnen uit zeven typen gevelbekleding kiezen. Maar de sandwichpanelen uit het spraakmakende prototype van de ‘cataloguswoning onder architectuur’ worden niet meer toegepast.

Eigenzinnige lui, daar bij Smarthouse in Rotterdam. Hebben ze een systeem bedacht om consumentgericht bouwen gemakkelijker te maken, leggen ze de potentiële kopers meteen weer allerlei beperkingen op. Want ze bieden veel, maar bewust geen ongelimiteerde keuzevrijheid. Bakstenen gevels zitten niet in het pakket, evenmin als pannendaken. Binnen zijn opdekdeuren taboe, net als een trap met een bocht. De stalen draagconstructie, kern van het Smarthouse­concept, wordt bovendien altijd in het zicht gehouden. Ook als een balk midden door een netjes afgestuukt plafond loopt. Zo zijn er meer zaken waarop architect Robert Winkel, bedenker van het Smarthouse­concept, zijn cliënten bewust niets te kiezen geeft.

“Als iemand een boerderette wil, moet hij niet bij ons zijn”, zegt Arlette Goslinga van Smarthouse BV beslist. “Wij richten ons expliciet op particuliere opdrachtgevers die op zoek zijn naar een moderne, strakke woning, die geen trek hebben in het vaak complexe proces eromheen. Catalogusbouwers die een fantastische boerderette kunnen neerzetten en hun klanten veel werk uit handen nemen, zijn er genoeg. Maar binnen het segment van de op maat gemaakte woning onder architectuur zijn wij de enige. En dan bieden we ook nog eens professionele kopersbegeleiding.”

Blokken

Hoekige woningen levert het op, bestaande uit verschillende ten opzichte van elkaar verspringende blokken met platte daken, vides, verdiepingen met dubbele hoogte en enorme raampartijen. Grote overspanningen zijn mogelijk, door de wanden van het standaard kokerprofiel van 10 x 10 centimeter dikker te maken. Daardoor passen ze nog steeds in de universele knoop die de stramienloze draagconstructie mogelijk maakt. Door die slimmigheid kunnen werkelijk op elke plek in de gevel sparingen worden aangebracht of wanden geplaatst. De catalogus telt op dit moment zeven verschillende typen gevelbekleding. Via een regel­ en stijlensysteem worden die bevestigd op het binnenblad bestaande uit stalen C­profielen met daartussen isolatiemateriaal. Aan de binnenkant is het binnenspouwblad afgewerkt met gipsplaat.

De basis van de Smarthouse­systematiek is gelegd bij de bouw van drie woningen voor particuliere opdrachtgevers in Zoetermeer uit 1999. De modelwoning die afgelopen woensdag officieel werd geopend in Rotterdam Prinsenland, borduurt daarop voort, maar neemt er tegelijkertijd ook afstand van. De bv die BAM Vastgoed en het architectenbureau hebben opgericht moet definitief afrekenen met de kinderziektes van de eerste generatie Smarthouse­woningen. Goslinga haast zich eraan toe te voegen dat er in Zoetermeer ook een andere aannemer bij betrokken was.

Welke problemen zich voordeden, werd onlangs beschreven in het blad Detail in Architectuur door prof.ir. N. Hendriks. De gevel, opgebouwd uit sandwichpanelen, lekte op de naden. Afdichtingen sloten niet goed af of waren enkelvoudig uitgevoerd. Bovendien ontbraken lekdorpels om het water dat toch achter de huid was gekropen, weer naar buiten af te voeren. De sandwichpanelen zijn daarom volgens Goslinga uit het keuzepakket verwijderd. Er is een strikte scheiding aangebracht tussen binnen­ en buitenspouwblad.

Maar de aanpassingen aan het Smarthouse­concept gaan verder dan alleen de gevelopbouw. Inschakeling van vaste co­makers voor de verschillende bouwdelen moet het complete bouw­ en ontwerpproces van de woningen stroomlijnen. Daardoor kan Smarthouse potentiële kopers snel inzicht geven in de kosten die zijn verbonden aan een bepaalde keuze. Ook wordt de bouwtijd verkort en is het mogelijk een GIW­garantie af te geven. Goslinga: “Zo nemen we niet alleen de welwillende maar onervaren particulier werk uit handen, maar ook de architect. Want ook voor hem is bouwen voor particuliere opdrachtgevers vaak een crime. Hij is meer aan het regelen dan aan het ontwerpen. Met onze ontwikkelaarsachtergrond bewaken wij bovendien dat er een technisch goede woning tot stand komt.”

Praktisch

Tot welke praktische oplossingen die nieuwe aanpak leidt maakt een rondje langs de modelwoning in Rotterdam Prinsenland in één oogopslag duidelijk. Kunststof regenpijpen doorbreken het strakke gevelbeeld dat duidelijk is nagestreefd met de gevelpanelen van okoumé­multiplex en geemailleerd glas. “Maar hemelwater binnen de constructie halen, is vragen om moeilijkheden, stelt Goslinga resoluut. Daar hebben wij een stokje voor gestoken.” Even praktisch is de buitenkraan waarmee de woning in Rotterdam is uitgerust. “Hij zit wat potsierlijk op de roodbruin gelakte multiplex panelen”, erkent ook de algemeen manager van Smarthouse. “Maar je hebt toch een kraan nodig om de tuin te sproeien?”

De gevels van Smarthouse

Co­maker voor de gevels van Smarthouse is het bedrijf Toes Montage BV. Dat levert op de bouwplaats de kant­en­klare binnenspouwbladen aan, waaraan de buitenbekleding met een stijl­ en regelwerk wordt bevestigd. Aan de gevelbekleding worden in principe weinig beperkingen gesteld. Van de volgende zeven typen zijn alle gegevens bekend en kan Smarthouse BV in een oogwenk een prijs doorgeven:

• Gelakte multiplex panelen van Bruynzeel

Reageer op dit artikel