nieuws

Proef in Maastrichtse tunnel

bouwbreed Premium

Proef in Maastrichtse tunnel

maastricht ­ De Maastrichtse brandweer houdt zaterdag een proef in de nieuwe tunnel onder de Maasboulevard. De brandweer test dan de rook­ en warmteafvoer bij een eventuele brand in de tunnel. De proeven bestaan uit gecontroleerde branden in een klein compartiment van de tunnel. De branden zullen de kracht hebben van een kleine vrachtwagenbrand en staan onder toezicht van TNO. De tunnel is gebouwd volgens nieuwe nationale en Europese regelgeving met betrekking tot brandveiligheidsvoorzieningen in tunnels. Het voor de berekening van de voorzieningen gebruikte computersimulatiemodel is nog niet voldoende ontwikkeld om exacte voorspellingen over de gevolgen van een brand te kunnen doen. Vandaar de nu te houden praktijkproeven, die meer zekerheid kunnen geven over de geleiding van de rookverspreiding door rookschermen, rookkanalen en afzuigventilatoren. Deze maatregelen moeten er voor zorgen dat de vluchttijd bij een brand tot 4 à 6 minuten beperkt blijft als gevolg van voldoende rookvrije hoogte en een zichtlengte van 30 meter. Om te voorkomen dat er onnodige tunnelbeschadigingen optreden worden tijdelijke voorzieningen als hitteschilden aangebracht. De tunnel gaat medio juni open.

Reageer op dit artikel