nieuws

Pritzker prijs voor Deen Jörn Utzon

bouwbreed

los angeles ­ De Deense architect Jörn Utzon krijgt dit jaar de Pritzker­prijs, de hoogste internationale onderscheiding voor architecten. Dat heeft de Hyatt Stichting zondag in Los Angeles bekend gemaakt.

Utzon heeft met zijn operahuis in Sydney een van de markantste gebouwen van de wereld geschapen “waarmee schijnbaar het onmogelijke is bereikt”, zo oordeelde de stichting.

De 84­jarige Utzon leeft al jaren teruggetrokken op Mallorca. Voor zijn ontwerp, als schakels in elkaar zittende reuzenmossels, heeft hij jarenlang strijd geleverd met de opdrachtgevers. Het gebouw bij de haven van Sydney werd in 1973 in gebruik genomen.

De Pritzker Architectuurprijs is een initiatief van de Hyatt Stichting in Los Angeles en werd voor het eerst uitgereikt in 1979. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 100.000 dollar verbonden. In 2000 ging de prijs naar de Nederlander Rem Koolhaas.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels