nieuws

Paas Benus failliet na inzakken woningmarkt

bouwbreed

assen ­ Paas Benus is failliet verklaard. De Drentse bouwer kampt als gevolg van het inzakken van de woningmarkt met grote financiële problemen. De zestig medewerkers van het bedrijf zijn gisteren ontslagen.

De lopende projecten en de orderportefeuille van Paas Benus worden verkocht. Bij curator R. Geene van de in nood verkerende onderneming hebben zich acht geïnteresseerde bedrijven gemeld voor de opdrachten van Paas Benus die volgens de Assense jurist in totaal zo’n 30 tot 50 miljoen euro waard zijn.

Geene probeert de ongeveer vijftig personeelsleden die op de lopende projecten zitten, aan het werk te houden. Moch dat niet lukken, dan moeten zij ook op zoek naar een andere baan. Er is geen sociaal plan. “Dat zit er niet in”, licht Geene toe. De daling van de interesse voor nieuwe woningen bracht Paas Benus eind vorig jaar al in de problemen. Met een reorganisatie en het schrappen van twintig arbeidsplaatsen probeerde de onderneming de kosten terug te brengen.

Geldproblemen

Vorige week belandde het bedrijf in acute geldproblemen toen de Rabobank het vertrouwen verloor en geen extra krediet meer wilde verlenen. Geene: “Doorgaan had zo geen zin meer”. Volgens Ale Bakker van FNV Bouw is Paas Benus niet het enige bedrijf dat financiële problemen heeft. “In de regio Friesland, Drenthe en Groningen zijn er ongeveer zes bedrijven die hun vakantiebonnen niet hebben ingeleverd. Als zoiets gebeurd, dan is er echt wat aan de hand”, vertelt de vakbondsmedewerker. Ook zouden verschillende grote regionale bouwers, zoals dochterondernemingen van de Koninklijke BAM Groep, mensen ontslaan. Bakker: “Hier tien, daar dertig of twintig man. Het valt nu extra op, juist omdat het in deze tijd beter zou moeten gaan”.

Limburg

In Limburg snijdt BAM Zuid met het schrappen van vijftig arbeidsplaatsen ­ zo’n 10 procent van het totale personeelsbestand van de vestiging van de Koninklijke BAM Groep uit Bunnik ­ drastisch in de kosten. Tijdelijke contracten worden niet verlengd. Daarnaast wil het bedrijf snijden in een groot aantal grondverzetmachines en 150 man personeel dat de apparatuur bedient en onderhoudt. De BAM Groep laat in het Limburgs Dagblad weten dat de reorganisatie verband houdt met de overname van HBG vorig jaar. Er zou overlap zijn ontstaan met andere vestigingen. Ook de slechte woningmarkt in Limburg speelt een rol bij de beslissing om drastisch in de kosten te snijden.

Reageer op dit artikel