nieuws

Oude Haagse chic keert terug in Passage

bouwbreed

den haag ­ In de vroegere eetzaal van Hotel Du Passage tuurt een duif verbaasd naar de bezoekers. “We doen van alles om die vogels buiten te houden”, reageert Peter Coffeng, directeur van projectontwikkelaar Provastgoed Nederland. “Steeds vinden ze een gaatje om er in te komen.” Binnenkort is dat voorbij. Het leegstaande hotel wordt gerenoveerd, samen met de monumentale winkelgalerij De Passage in het centrum van Den Haag.

Ooit schreden statige dames in cocktailjurk en heren in jacquet over de rode loper in Hotel du Passage. Nu zitten er gaten in het plafond en loopt het regenwater vrijelijk langs de muren. In 1885 toen winkelgalerij De Passage werd opgeleverd, flonkerde het hotel als een diamant. Nu staat het al weer dertig jaar leeg. Toch ademen de gekrulde gevelversieringen en houten lambriseringen nog steeds iets uit van de vroegere grandeur.

Coffeng wijst naar een wit ornament dat afsteekt tegen het bladderende stucwerk. “Vanwege de start van de renovatie hebben we dat ornament vast in oude luister hersteld. Zo mooi wordt het straks allemaal. In heel De Passage gaan we de oorspronkelijke ornamentiek terugbrengen. Dit project is een paradijs voor stukadoors.”

Renovatie is een belangrijk onderdeel van het programma dat de galerij nieuw leven in moet blazen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels