nieuws

Opleidingscentrum SVS heet voortaan Savantis

bouwbreed Premium

waddinxveen ­ Savantis, Vakcentrum Afbouw en Onderhoud. Zo luidt de nieuwe naam van Opleidingscentrum SVS in Waddinxveen. Met de naamswijziging wil het opleidingsinstituut de huisstijl in overeenstemming brengen met die van het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud en met de facilitaire organisatie A&O Service, het voormalige Sociaal Fonds Schildersbedrijf.

“Een tweede reden voor verandering was de verwarring rond de naam ‘Opleidingscentrum’ in relatie tot de Regionale Opleidingen Centra”, aldus een toelichting van Savantis.

Veel mensen dachten met de naam ‘opleidingscentrum’ met een school van doen te hebben, terwijl bij de organisatie zelf geen les wordt gegeven. Niettemin zijn de activiteiten van Savantis toegespitst op het onderwijs. Tot de taken van Savantis behoren onder meer het innoveren en ontwikkelen van beroepsopleidingen, het begeleiden van leerbedrijven, het maken van examenopgaven en het afnemen van praktijkexamens.

Handboeken

Verder ontwikkelt het bedrijf hand­ en cursusboeken en cd­roms voor het onderwijs in de afbouwsector. Het vakcentrum bestaat inmiddels zestig jaar. Er werken 130 mensen. Jaarlijks worden via Savantis zevenduizend leerlingen opgeleid en daarnaast zijn er jaarlijks zo’n tienduizend cursisten. Savantis is ook actief in het aantrekken van nieuw personeel voor de afbouwsector. Daartoe zijn arbeidsmarktadviseurs in dienst die op regionaal niveau zorgen voor de instroom van nieuwkomers en tegelijkertijd proberen om paal en perk te stellen aan de uitval van mensen in opleiding.

Bij het aantrekken van nieuw personeel kijken ze niet alleen naar schoolverlaters. Ze richten zich ook op mensen die uit een andere bedrijfstak afkomstig zijn. Voor deze groep bestaan voorschakeltrajecten. Verder ziet Savantis er op toe dat de officieel erkende leerbedrijven aan hun verplichtingen voldoen. Gelijktijdig met de onthulling van de nieuwe naam, werd in ‘s­Hertogenbosch een nieuw opleidingscentrum voor schilders en stukadoors geopend. Hier wordt zowel theorie­ als praktijkonderwijs gegeven.

Savantis­speld

Tijdens deze bijeenkomst kreeg Jilles Buitelaar de Gouden Savantis­speld uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor het beroepsonderwijs. “Onder zijn bezielende leiding in diverse bouwcommissies zijn voor de beroepsopleidingen voor schilders en stukadoors in Nederland verschillende goed geoutilleerde onderkomens gerealiseerd”, zo laat Savantis weten.

Beroepenwedstrijd

In ’s Hertogenbosch werden ook de winnaars van de beroepenwedstrijden voor schilders en stukadoors bekendgemaakt. Stukadoor Ruud van de Looy uit Bergeyk won goud. Zijn collega’s Coen de Koning uit Purmerend en Jeffry Schuurink uit Rotterdam werden respectievelijk tweede en derde.

De gouden medaille voor schilders ging naar Marco van Diepen uit Heerhugowaard. Harry Immink uit Klazinaveen en Joyce van de Pluijm uit Ossendrecht eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. De winnaars van een gouden onderscheiding komen uit tijdens de internationale beroepenwedstrijden die in juni in het Zwitserse Sankt Gallen plaatsvinden. ‘Jaarlijks worden zo’n zevenduizend leerlingen opgeleid’

Reageer op dit artikel