nieuws

Ophanging balkons faalde jammerlijk

bouwbreed Premium

maastricht ­ Twee scenario’s bepalen het technisch onderzoek naar de oorzaak van de ramp met de afgebroken balkons in Maastricht die twee levens kostte. De koudebrugonderbreking van de balkons was te licht uitgevoerd, of de kwaliteit van de lassen deugde niet. Want de betonwapening is vreemd genoeg niet verbogen, maar afgebroken.

Specialisten waren er vrijdag nog niet over uit wat er precies was voorgevallen in de rampflat, waarvan een balkon op de vijfde verdieping afbrak en in zijn val de vier onderliggende balkons meenam. De getoonde beelden lieten geen uitstekende wapeningsstaven zien. Niet uit de balkonelementen noch uit de vloeren waaraan ze waren opgehangen. Dat wijst erop dat het staal moet zijn gebroken, wat hoogst opmerkelijk is. Want zelfs als de wapening veel te licht zou zijn uitgevoerd zou die normaal gesproken zijn verbogen en niet afgebroken. De balkons zouden dan vervaarlijk voorover hellend aan de gevel komen te hangen, maar nooit naar beneden komen.

Ook hoofdconstructeur A. Verbossen van de flat in Maastricht verbaast zich over het afbreken van het staal. Bij het maken van het constructief ontwerp heeft hij aangegeven aan welke belastingen de ophangconstructie moet voldoen en daarmee was wat hem betreft de kous af. De precieze invulling an en de bijbehorende berekeningen zijn volgens hem de verantwoordelijkheid van de leverancier van de prefab balkons.

Documentatie

Direct na de ramp is Verbossen ter plekke gaan kijken. De dag daarop heeft hij alle documentatie nog eens bestudeerd. Ook de tekeningen en berekeningen van balkonleverancier. Hij had vrijdagmiddag nog niets vreemds ontdekt. “Ik wil niet mijn eigen straatje schoonvegen”, aldus de constructeur, “maar zo liggen de verhoudingen gewoon. Als mij al iets te verwijten zou zijn, is dat hetzelfde verwijt dat gemaakt kan worden aan Bouw­ en Woningtoezicht van de gemeente Maastricht.” Als Verbossen gelijk heeft, moet in de uitvoering iets mis zijn gegaan. Het bedrijf dat de 11 ton zware balkons van 3 bij 5 meter leverde, is Granito uit het Limburgse Ittervoort. Dat koos voor de ophanging van de balkons voor de Isokorf­constructie van Schöck, een product dat al zeker twintig jaar op de markt is en voor zover bekend nooit problemen heeft opgeleverd.

De koudebrugonderbreking is niet alleen nodig voor comfort, maar ook om schimmel­ en vochtvorming ter hoogte van de ophanging van balkons te voorkomen. Het Isokorf­systeem maakt daarvoor gebruik van een strook polystyreenschuim, waar de betonwapening doorheen steekt. Maar om corrosie te voorkomen bestaat de wapening ter hoogte van het isolatiemateriaal uit roestvast staal. Via stuiklassen zijn de wapeningsstaven aan weerszijden met het massieve staafje verbonden. Het zou dus ook kunnen dat deze las is bezweken, of wellicht een combinatie van beide.

Medewerker Westra van Schöck wijst erop dat de balkons niet vrijhangend waren uitgevoerd en de ophanging daar dus ook niet op was berekend. De kolom die ze aan één kant ondersteunde is volgens hem de boosdoener. Granito wilde vrijdag niet reageren en verwees door naar hoofdaannemer Smeets.

Directeur Paul Smeets was vrijdagmiddag met heel andere zaken bezig. Donderdagnacht was direct een stempelplan opgesteld om de overige balkons van het flatgebouw te ondersteunen. Dat moest gaan gebeuren met zogenaamde paltorens, die de balkons niet alleen verticaal maar ook horizontaal ondersteunen, om elke beweging te voorkomen.

Reageer op dit artikel