nieuws

Opening naviduct krijgt bijsmaakje

bouwbreed

enkhuizen ­ Minister De Boer (verkeer) opent morgen het naviduct bij Enkhuizen. Aan de festiviteiten kleeft een bijsmaakje voor de aannemers. Combinatie CNK steggelt met Rijkswaterstaat nog steeds over de financiële afhandeling van het project. Nog altijd is 8 procent van de rekening van 55 miljoen euro niet betaald.

Het ziet ernaar uit dat de Raad van arbitrage uitkomst moet brengen over de conflicten. De bouwer verwijt Rijkswaterstaat ­ met name de bouwdienst ­ zeer traag te zijn met de betalingen, gekoppeld aan de kwaliteitsborging. Andersom vindt de bouwdienst niet hoeft te betalen totdat alle gebreken zijn opgelost.

Een ander slepend conflict vormt de aansprakelijkheid voor de meerkosten als gevolg van de bodemgesteldheid. Die bleek in de praktijk anders van samenstelling dan in het bestek aangegeven. Opdrachtgever en opdrachtnemer wijzen naar elkaar als het gaat om het betalen van die rekening.

Tot begin deze maand heeft een robuuste damwand aan de kant van Enkhuizen de doorvaart van het naviduct geblokkeerd. Deze wand functioneerde tot 8 april als letterlijke stok achter de deur om Rijkswaterstaat onder druk te zetten. Technisch was de wand allang niet meer nodig om de laatste bouwwerkzaamheden af te handelen.

Dwangmiddel

De aannemer heeft serieus overwogen de wand niet weg te halen totdat alle rekeningen zouden zijn betaald. Rond de opleveringsdatum, die in het contract is vastgelegd, liep het conflict over de betalingen hoog op. De combinatie koos echter eieren voor haar geld toen bleek dat het dwangmiddel van de damwand bij een rechter als onevenredig zwaar middel zou beoordelen.

De bouwers zijn trouwens gewoon uitgenodigd voor de officiële opening zaterdag. De Raad van arbitrage buigt zich in een later stadium over de afhandeling van de geschillen over de financiën. Door aanpassingen in het bestek en tegenslag is het budget inmiddels opgelopen van 45 miljoen naar 55 miljoen euro.

Het naviduct is een uniek project omdat nog nooit eerder een aquaduct is gecombineerd met een schutsluis. Het ontwerp valt vooral op door het futuristische sluiswachtershuis van Zwarts Jansma Architecten. Het project is in 1998 via een klassiek bestek gegund aan CNK, een combinatie van Boskalis, Van Laere en VBK Hoorn, voor een bedrag van 98 miljoen gulden exclusief btw.

Naviduct in cijfers

Passerende schepen in 1998 – 82.000

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels