nieuws

Nederlandse investeerder klapt uit school over chaos Curaçao

bouwbreed

willemstad ­ De Nederlandse miljonair en investeerder J. Gelt Dekker zegt dat Curaçaose politici hem in het verleden regelmatig geld hebben gevraagd om de afhandeling van vergunningsaanvragen voor zijn bouwproject te bevorderen.

Gelt Dekker is de man achter de facelift van de historische stadswijk Otrobanda in Willemstad. Hij onthult dat onder meer de ex­gedeputeerde R. Chong (economische zaken en toerisme), die zondag werd aangehouden op verdenking van het aannemen van steekpenningen, bij hem is langsgekomen om geld te vragen.

Investeerder Gelt Dekker begon enkele jaren geleden met de renovatie van het ernstig verpauperde Otrobanda en investeerde er tot op heden zo’n 70 miljoen euro in. Hij is voor zijn gevoel van het begin af aan gedwarsboomd door de overheden. De reden is volgens hem simpel: hij heeft altijd geweigerd steekpenningen te betalen.

Hij heeft meermalen het signaal gekregen dat hij zich ‘wat vriendelijker’ moest opstellen om zaken te bespoedigen, met name vanuit de hoek van coalitiepartij PNP, waarvan Chong ook lid is. “Het gevolg is dat er nog altijd zo’n acht aanvragen voor vergunningen op de stapel liggen te wachten op behandeling.”

Smeergeld

In de tweede helft van december werd hij nog benaderd door een voor hem onbekend PNP­lid, H. Abraham, die verdween in diezelfde maand voor enkele weken in een cel omdat hij smeergeld zou hebben aangenomen van De Antillen NV, een dochterbedrijf van Koninklijke Wegenbouw Stevin.

“Het wordt hoog tijd dat u een flink bedrag stort in de verkiezingspot van de PNP”, zo zei de man tegen een Gelt Dekker. Het PNP­bestuur is des duivels over deze beschuldigingen. “Als puntje bij paaltje komt, kan hij geen naam noemen en heeft hij geen bewijs. Een bekend patroon”, meent penningmeester Faroe Metry.

Ook oud­premier en huidig gedeputeerde M. Liberia­Peters (openbare werken), reageert fel. Zij vindt dat Gelt Dekker door het feit dat hij geld heeft en investeerder is, geen misbruik moet maken van de situatie op Curaçao. “Als hij vindt dat we corrupt zijn, moet hij maar naar het Recherche Samenwerkings Team stappen.”

Gelt Dekker verklaart dit ook te hebben gedaan op het moment dat rechercheurs die onderzoek doen naar de fraudezaken bij hem langs kwamen.

Recherche

Hij heeft volgens eigen zeggen ook bezoek gehad van Chong in de periode dat die nog gedeputeerde was. Gevraagd naar wat hij voor hem kon doen, antwoordde Chong: “U kunt wel wat in de verkiezingspot stoppen.” Toen Gelt Dekker dat weigerde, was dat bezoek volgens hem ook het laatste dat hij van de gedeputeerde heeft gehad. Chong liet zich nimmer meer zien bij het meest omvangrijke toeristische renovatieproject in de geschiedenis van het eiland. Gelt Dekker: “Dit alles heb ik ook verteld aan het Recherche Samenwerkings Team.”

De beweringen van Gelt Dekker staan niet op zichzelf, want in de bouwwereld is het een publiek geheim dat om overheidsopdrachten binnen te halen of bouwvergunningen te krijgen flink met geld onder tafel moet worden geschoven. Gelt Dekker is wel de eerste die in het openbaar uit de school klapt. In verband met het bouwschandaal rond een project van het luchthavenbedrijf Curinta en andere fraudezaken zijn in de afgelopen maanden op Curaçao zo’n twintig verdachten, grotendeels politici, aangehouden. Nog twintig anderen staan op de verdachtenlijst van het Openbaar Ministerie.

Reageer op dit artikel