nieuws

Mislukken formatie versnelt debat bouwfraude

bouwbreed Premium

den haag ­ De formatiepoging tussen CDA en PvdA is mislukt. De onderhandelaars Balkenende en Bos zijn woedend uiteen gegaan, omdat zij het niet eens werden over de bezuinigingsoperatie van 20 miljard euro. Daarmee is zekergesteld dat het kamerdebat met de demissionaire regering over de bouwfraude volgende week woensdag en donderdag doorgaat.

analyse

Tot nu toe heeft de bouwfraude nauwelijks een rol gespeeld in de formatie. Zoals AVBB­voorzitter Brinkman uit eigen ervaring al voorspelde: “Het gaat dan toch echt over heel andere dingen.” Toch was de inzet van enquêtecommissievoorzitter M. Vos dat het kamerdebat moest zijn afgerond voor het begin van de formatie, zodat de nieuwe regering meteen de uitkomsten kon verwerken in het regeerakkoord. Zoals het er nu naar uitziet, krijgt ze alsnog haar zin.

Afgelopen week nog leidde een één­tweetje van CDA en PvdA tot plotseling uitstel van het debat met de regering. Donderdag deed J. van Nieuwenhoven namens de PvdA een nieuwe poging. Het had er alles van weg dat de beoogde coalitiepartners probeerden behandeling uit te stellen tot na de installatie van een nieuw kabinet. Nu die kans is verkeken, gaat het debat over de bouwfraude volgende week zeker door.

Nu de formatieonderhandelingen zijn afgebroken, is het vervolg is volstrekt onduidelijk. De verkiezingsuitslag wees heel duidelijk CDA en PvdA aan als de grote overwinnaars. Beide leiders zagen elkaar echter vanaf begin af aan niet zo zitten, maar ze deden gaandeweg toch verwoede pogingen. De knipperlichtrelatie leek woensdag nog te kunnen werken, maar het kwam donderdagavond tot een breuk.

Een lijmpoging tussen de twee lijkt het meest voor de hand te liggen, omdat de partijen elkaar al dicht waren genaderd en andere opties weinig realistisch zijn. Een paar ‘oude rotten’ in het vak zouden de onderhandelingen vlot kunnen trekken, maar het is de vraag of de afgelopen tien weken de relatie niet te veel is beschadigd.

Het alternatief is dat het CDA alsnog toenadering zoekt tot de VVD. Maar om een minderheidskabinet te voorkomen, is een coalitie met D66 of LPF nodig. Beide combinaties hebben op zijn zachtst gezegd nadelen. Bovendien zullen de wensenlijstjes van de ‘tweede keus’­partijen fors zijn. Het wordt een proces van aftasten dat zeer waarschijnlijk opnieuw maanden duurt. De FNV heeft het zelfs alweer over nieuwe verkiezingen.

Al met al sukkelt de politiek nu al een jaar met een halflam kabinet en is er nog steeds geen enkel uitzicht op verbetering. Dat is slecht voor heel Nederland en niet in de laatste plaats voor de bouwsector die door de discussie over de bouwfraude toch al in een moeilijk parket zat.

De gww­aannemers zijn voor driekwart afhankelijk van overheidsopdrachten en die zullen tot een minimum worden beperkt. De kans is zeer groot dat de reservering voor de Zuiderzeelijn sneuvelt. De prioriteit ligt volledig bij veiligheid, zorg en onderwijs. Na de afronding van Betuwelijn en HSL staan geen megaprojecten meer op de rol. De uitgaven zullen zich beperken tot benuttingsmaatregelen en het reguliere onderhoud.

De vooruitzichten voor de kantorenmarkt zijn eveneens weinig rooskleurig. Het aanbod is groter dan de vraag en de leegstand neemt toe. Bovendien dreigt nu ook de huizenmarkt verder onder druk te komen.

Reageer op dit artikel