nieuws

Miserabel jaar voor baggeraar

bouwbreed

gorinchem ­ Van Oord ACZ heeft een uitermate miserabel jaar achter de rug. De baggeraar uit Gorinchem zag de winst met 42 procent dalen naar 10,8 miljoen euro. De netto­omzet zakte bovendien met 5 procent naar 317,6 miljoen euro.

Echt grote financiële tegenvallers liep de baggeraar op bij de omvangrijke landaanwinningsprojecten in Singapore. Door “extern veroorzaakte problemen” met de zandaanvoer vanuit Indonesië en Maleisië kwam een deel van de vloot “onverwacht, van de ene op de andere dag”, stil te liggen. Dat heeft, aldus Van Oord, geleid tot “aanzienlijke” omzet­ en bezettingsverliezen, die “niet gecompenseerd konden worden door voor de betreffende schepen elders emplooi te vinden”. Tot overmaat van ramp werd het concern vorig jaar ook nog geconfronteerd met een dreigende oorlog tussen Pakistan en India en werd in de wateren bij Indonesië een schip onder vuur genomen door piraten. Van Oord werkte in India aan een havenproject, vlakbij de grens met Pakistan. Vanwege de dreigende oorlog moest de baggeraar zijn mensen en zijn materieel uit India terugtrekken.

Offshore

Tegenslag ondervond Van Oord ook bij de offshore­activiteiten. Als gevolg van de internationale crisis in de telecommunicatiesector zakte de markt voor kabelinstallatiewerken volledig in.

In Nederland daarentegen zag het baggerbedrijf de omzet verder toenemen, vooral doordat het betrokken is bij de uitvoering van grote infrastructurele projecten als de HSL, de Betuweroute en de aanleg van een terminal in het havengebied van Vlissingen.

Succes is er ook in Dubai, waar Van Oord werkt aan het spectaculaire Palm Island­project. Bovendien is de onderneming er als eerste buitenlandse baggeraannemer in geslaagd werk op de gesloten Chinese markt te bemachtigen. Van Oord gaat 10 tot 15 miljoen kubieke meter zand opspuiten voor het Shanghai New Port City Project. Hoeveel daarmee gemoeid is, wil de baggeraar niet zeggen.

Van Oord wil ook geen uitspraken doen over de omzet­ en resultaatontwikkeling voor het lopende jaar. “De huidige zandproblematiek rond Singapore, versterkt door mogelijke negatieve effecten van de oorlog in Irak, maken het onrealistisch om op dit moment zinvolle uitspraken te doen”, laat de directie weten. “Dit jaar lijkt opnieuw een lastig jaar te worden, hoewel de orderportefeuille met 436 miljoen euro goed is gevuld. De marktvooruitzichten achten wij overwegend positief, maar de onzekerheidsgraad is toegenomen.”

Op investeringsgebied was 2002 een topjaar. Van Oord gaf 95,6 miljoen euro uit aan de aanschaf van twee sleephopperzuigers en de bouw van een nieuw hefeiland.

Reageer op dit artikel