nieuws

Laatste deel rijksweg 10 gerenoveerd

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Rijkswaterstaat gaat de A10­West vanaf de S103 tot aan de Coentunnel opknappen. Dit is het laatste stuk van de rijksweg dat onder handen wordt genomen.

Het werk blijft niet beperkt tot het aanbrengen van zoab. Ook de op­ en afritten worden verbeterd, het beton van de viaducten gerepareerd, de bebording en riolering vervangen en de vangrail vernieuwd. De werkzaamheden duren van 13 juni tot 1 september. Rijkswaterstaat heeft Van der Lee uit Hagestein als hoofdaannemer ingeschakeld. De rijksdienst verwacht forse vertragingen. Het wegverkeer moet rekening houden met een langere reistijd van tussen de achttien en 45 minuten.

De werkzaamheden zijn niet vergelijkbaar met de grondige renovatie van 2001. Toen is het deel tussen de S107 tot en met de S103 aangepakt en waren bijna alle op­ en afritten afgesloten. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is dat nu niet mogelijk: “Dan zou het Westelijke Havengebied niet meer bereikbaar zijn.”

Zuinig

In tegenstelling tot 2001 worden ook geen extra treinen en gratis pendelbussen ingezet en evenmin gratis park & ride­plaatsen bij de diverse stations aangelegd. Rijkswaterstaat verwacht namelijk minder problemen met de bereikbaarheid van de omgeving. Ook wordt doordeweeks overdag nooit meer dan één oprit afgesloten. Weggebruikers wordt wel geadviseerd alternatieve routes te nemen en voor alternatief vervoer te kiezen om de files niet te lang te laten worden. Bij de klus van aanstaande zomer gaan niet alle op­ en afritten tegelijk dicht. Verkeershinder wordt verwacht omdat de rijstroken smaller zijn dan normaal en omdat er maximaal 70 kilometer per uur mag worden gereden. De weg wordt zo ingedeeld dat de werkzaamheden non­stop kunnen doorgaan.

Afsluiting

Incidenteel wordt de afrit S101 en de op­ en afrit S102 afgesloten. De weg wordt in beide richtingen drie keer volledig afgesloten van vrijdag 21 uur tot zaterdag 18 uur (20 en 21 juni, 11 en 12 juli en 1 en 2 augustus) en drie keer in de rijrichting noord­zuid (Zaandam richting Den Haag) van vrijdag 21 uur tot maandag 5 uur (8 t/m 11 augustus, 15 t/m 18 augustus en 22 t/m 25 augustus).

Het lag aanvankelijk in de bedoeling het groot onderhoud van het wegdeel S103 tot de Coentunnel te combineren met de nieuwe indeling van de aansluitingen S101 en S102. Dat deel moet opnieuw worden ingedeeld in verband met de bouw van de tweede Coentunnel en de nieuwe Westrandweg. Rijkswaterstaat wilde door het combineren van groot onderhoud en wegvernieuwing geld besparen. Aangezien de tweede Coentunnel niet eerder dan in 2010 gereed zal zijn, heeft Rijkswaterstaat vanwege een betere doorstroming en veiligheid besloten het groot onderhoud van de S103 tot aan de Coentunnel de komende zomer uit te voeren.

Reageer op dit artikel