nieuws

Kleissen regisseert theaterrenovaties

bouwbreed Premium

borne ­ Kleissen & Partners graast het land af naar interessante schouwburgen en congrescentra. Het managementbureau uit Borne heeft al de regie op zak van de grote opknapbeurt die het Amsterdamse theater Carré tegemoet gaat. In Zutphen helpen de Tukkers bij de verbouwing van De Hanzehof. Zwolle wint advies in om project Grote Podium Accommodatie weer vlot te trekken.

Tal van theaters blinken uit in achterstallig onderhoud. Sleets meubilair en nauwe paden maken de voorstellingen niet altijd tot een onverdeeld genoegen. Al te vaak ook wordt met de veiligheidsvoorschriften een loopje genomen. Kunnen de bezoekers bij brandalarm werkelijk binnen de minuut veilig de zaal verlaten? Achter de coulissen heersen praktijken waarvan arbeidsinspecteurs op de bouwplaats normaliter het bloed naar het hoofd stijgt. Waar zijn de helmen voor de toneelwerkers? Voor het kunstzinnige takelwerk op de bühne gelden blijkbaar andere wetten van de zwaartekracht dan buiten in het vrije veld.

Directeur Hein Jens van Koninklijk Circustheater Carré weet maar al te goed dat zijn pronkstuk aan de Amstel dringend moet worden aangepakt. Na tachtig jaar intensief gebruik is de piste aan het verzakken. De garderobes, toiletgroepen en trappen voldoen niet meer aan de eisen des tijds. Op de wensenlijst staan nieuwe stoelen, liften voor de rolstoelers plus een airconditioning.

“Vanwege geldgebrek lagen de renovatieplannen in de ijskast”, zegt Frank de Vries van Kleissen & Partners. De benodigde 25 miljoen euro waren de Amsterdammers een brug te ver. Opgeschrikt door de discobrand in Volendam maakte Carré andermaal de balans op en kreeg haast. Via architect Martien van Goor kwamen de managers van Kleissen in beeld. “Directeur Jens kan onze nuchtere Twentse aanpak wel waarderen”, stelt Franc Kleissen. Negen jaar geleden legde de Bornenaar de basis van zijn tegenwoordig achttien man sterke managementbureau met vestigingen in Zwolle, Capelle aan de IJssel en Borne. “Geen grap, mijn bedrijf is van start gegaan op 1 april 1994, ontstaan vanuit een ontwikkelingsmaatschappij voor vastgoed. Hé, dacht ik. Tegenover de opdrachtgevers zit ik op de verkeerde plek. Zo ben ik begonnen met allerlei projecten. Klein en groot. Dikwijls met als achtergrond de stedelijke vernieuwing. Aan de orde zijn dan vragen over procedures, technische en fiscale zaken. Hoe pak je een plan het beste aan?”, aldus Kleissen. Het bureau kreeg medio 2000 versterking van partner Frank de Vries.

Breed scala

Bij het vinden naar antwoorden op vragen uit de markt, heeft Kleissen een breed scala van activiteiten ontwikkeld. De werkzaamheden reiken van kleine halletjes, voorzieningen voor ziekenhuizen tot de begeleiding van wolkenkrabbers in Rotterdam. Vorig jaar werd een bouwproductie ter waarde van honderd miljoen euro in goede banen geleid. “In ons klantenbestand komen steeds meer grote instellingen en overheden voor. We zijn weliswaar begonnen met commercieel vastgoed maar dat is toch een andere tak van sport. Als bedrijf wil je al te grote pieken en dalen voorkomen. Hoe langer de projecten duren, hoe meer zekerheid. Een kwestie van stabiliteit”.

Kleissen en De Vries geven grif toe dat de besluitvorming bij overheden en instellingen maar al te gemakkelijk kan ontaarden in de Babylonische verwarring van een op drift geraakte praatgroep. Door vooraf heldere afspraken te maken over de beschikbare tijd en kosten, wordt het proces in de greep gehouden.

Als we een plan van aanpak maken, is dat een marsroute met houvast voor de opdrachtgever. Een soort bijbel die steeds weer te pakken is om te zien welke afspraken gemaakt zijn. Door die werkwijze kan de gemeenteraad gemakkelijk het plan erbij pakken. De geldstromen en contractvormen zijn inzichtelijk. Het onderwerp is daarmee een hamerstuk”.

Reageer op dit artikel