nieuws

Kamer wil kleine spoorprojecten niet vertragen

bouwbreed Premium

den haag ­ De Tweede Kamer heeft minister De Boer (verkeer) per motie gevraagd gemeenten geld te laten voorschieten voor kleine spoorprojecten. Bijna alle partijen vinden dat de bewindsman kleine spoorprojecten ter waarde van 47 miljoen euro niet mag vertragen.

De bewindsman ontraadt de motie. De daarin tevens gevraagde leenfaciliteit bij het ministerie van Financiën is nog gistermorgen afgeketst, omdat daar geen enkele ruimte over is. Ook zei De Boer met nadruk dat hij kritisch heeft gekeken naar mogelijkheden binnen zijn eigen begroting, maar die is er niet meer, verzekerde hij.

Het resultaat van de motie is volgens de minister het stilleggen van projecten. Hij wil wel zijn best doen om 6 miljoen extra voor de kleine projecten in de volgende begroting mee te nemen. Bovendien gaat de bewindsman proberen het geld bij de Nederlandse Spoorwegen en ProRail, het voormalige Railinfrabeheer, te lenen.

Het achterstallige spooronderhoud behoeft nog dit jaar een investering van 82 miljoen euro. Daarvoor haalt de minister 35 miljoen uit het wegenprogramma, met de belofte dat de projecten geen vertraging oplopen bij de oplevering. De overige 47 miljoen wilde de minister weghalen bij kleinere spoorprojecten door vertraging van onder meer de aanleg van station Tilburg Reeshof en perronverlengingen onder meer bij Veenendaal­De Klomp.

Reageer op dit artikel