nieuws

JHC meldt zich voor topsportpaleis

bouwbreed

amsterdam ­ Amsterdam­Noord wil een topsportpaleis aan de kop van de toekomstige Noord/Zuidlijn. Het Finse bedrijf JHC Arena Holding is bereid zeventig miljoen euro te investeren in de zogeheten Amsterdam Dome, een sport­ annex evenementenhal met een capaciteit van 15.000 zitplaatsen.

De resterende twintig miljoen euro moet door Rijk, provincie en gemeente op tafel worden gelegd. Het vrijdag gepresenteerde plan voor het sportpaleis is gemaakt op verzoek van de gemeente. Amsterdam moet in de toekomst een voorname rol vervullen bij de organisatie van indoor­topsportevenementen. De Amsterdam Dome, zo blijkt uit het voorstel van JHC Arena Holding, kan de aanzet geven tot de komst van basketbal­ en ijshockeyteams die aan nog te vormen Europese competities kunnen deelnemen. Verder is er plaats voor WK/EK­sportevenementen, popconcerten en bedrijfsfeesten. JHC Arena Holding is onderdeel van het Finse multimediaconcern Sanoma/WCOY. Eerder bouwde het bedrijf soortgelijke accommodaties in Helsinki, Hamburg en Stuttgart. Het internationale architectenbureau Evata verzorgt ook in Amsterdam het ontwerp van de hal. HBG treedt op als aannemer/constructeur. Eerder bouwde HBG in Amsterdam de Heineken Music Hall en de Amsterdam Arena. Het topsportcentrum moet het hart vormen van het nieuwe centrumgebied van Amsterdam­Noord.

Reageer op dit artikel