nieuws

‘Investering in lift uitermate rendabel’

bouwbreed

‘Investering in lift uitermate rendabel’

dublin ­ Europa vergrijst in rap tempo. En omdat ouderen steeds minder goed uit de voeten kunnen, zullen ze vaker liften en roltrappen gebruiken. Ontbreken die in hun woning dan blijft de dure verzorgingsinstelling vaak als enig alternatief over. Die gedachte maakt een investering in liften uitermate rendabel, vindt topman A. Herlin van Kone. Op een bijeenkomst in Dublin van het Europese Instituut voor Ontwerp en Handicap rekende liftenbouwer Kone voor dat wereldwijd zo’n 6 miljoen liftinstallaties in gebruik zijn. Die komen volgens Herlin vooral de ruim 38 miljoen lichamelijk gehandicapten in de EU en de snel vergrijzende Europese bevolking van pas. De meeste landen regelen bij wet wanneer een gebouw over een lift moet beschikken. De strenge normen van Brussel verminderen de kans op ongevallen. Herlin wijst erop dat de politiek eigenaren van oude(re) liftinstallaties vooralsnog niet verplicht om te voldoen aan de eisen waaraan nieuwe installaties moeten voldoen. Voor­ zover de Kone­topman weet worden eigenaren van liftloze gebouwen ook niet verplicht dat gemis weg te werken. De kosten van lifttechnische werken wegen niet op tegen de uitgaven van een verblijf in een verzorgingsinstelling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels