nieuws

Houten lichtmasten op proef langs rijkswegen

bouwbreed Premium

den haag ­ Rijkswaterstaat gaat 10 kilometer snelweg op de Veluwe verlichten door houten lichtmasten. De dienst heeft voor de proef een overeenkomst gesloten met de firma Pilkes Infra uit Stompetoren. Daarnaast zet Pilkes acht houten lichtmasten langs de N44 bij Wassenaar.

Het idee is overgewaaid uit Frankrijk en Finland, waar vaker langs wegen houten lichtmasten staan. Het zogenoemde ‘houtteam’ van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat af wil van het imago ‘ministerie van asfalt en beton’ heeft de Dienst Weg­ en Waterbouwkunde (DWW) gevraagd projecten op te zetten met hout als vernieuwbare grondstof. Tot nu toe zijn proeven gedaan met houten vangrails en staan houten wegportalen bij Alkmaar en op knooppunt Zonzeel in West­Brabant. “DWW heeft een voorlopig ontwerp voor een houten lichtmast gemaakt”, zegt projectleider A. van den Burg. “Het Rijswijkse architectenbureau MIII zorgde voor de vormgeving en Pilkes Infra maakte de mast: een hardhouten voet in duurzaamheidsklasse 1 en een bovendeel van Hollandse lariks”.

Aan het eind van de zomer worden acht houten lichtmasten geplaatst bij Wassenaar. De directie Zuid­Holland van Rijkswaterstaat is de opdrachtgever. Er worden er vier met een lengte van 10 meter en dubbelzijdig armatuur geplaatst in de middenberm en vier met een lengte van 6 meter en enkelzijdig armatuur in de buitenberm. Een van de lichtmasten is tot en met donderdag te zien op de vakbeurs Urban Planning in de RAI te Amsterdam. De kosten van het pilotproject met houten masten komen dicht in de buurt van die van de huidige aluminiummasten. Van den Burg: “De verwachting is, dat houten lichtmasten bij grootschalige toepassing kunnen concurreren met de bestaande lichtmastenmarkt. Als men bedenkt, dat er in Nederland ongeveer 3,2 miljoen lichtmasten staan, liggen er kansen genoeg om de openbare ruimte op te fleuren met houten lichtmasten”.

Flexibel

Het bedrijf Pilkes Infra uit Stompetoren is gespecialiseerd in openbare binnen­ en buitenverlichting, (vakwerk)masten, telecominstallaties en bovenleidingen, alsmede onderhoud van openbare verlichting. Het bedrijf ontwerpt en fabriceert masten en mastconstructies in staal, aluminium, roestvast staal en nu ook hout. Directeur J. Pilkes: “We zijn geen marktleider, maar juist daardoor kunnen we flexibel aan de wensen van de klant voldoen. Innovatie is daarbij belangrijk”.

Het bedrijf heeft meer dan honderd medewerkers.

De lichtmast die langs de N44 bij Wassenaar moet komen, ligt nu nog op de werf in Stompetoren, maar is later deze week in de RAI in Amsterdam te zien.

Foto: Wick Natzijl

Reageer op dit artikel