nieuws

Hoorn wil kosten voor verplaatsing gebouw delen

bouwbreed

hoorn ­ In een poging om de impasse rond de verplaatsing van een watersportgebouw in Hoorn te doorbreken, vraagt de gemeente projectontwikkelaar Scholtens uit Andijk mee te betalen in de verslepingskosten. Scholtens wil nog niet inhoudelijk reageren, maar zegt wel het verzoek waarmee voor het bedrijf een bedrag van 226 euro is gemoeid, in overweging te nemen.

Watersportgebouw De Haai is letterlijk een sta­in­de­weg voor de bewoners van het nieuwe appartementencomplex op het Visserseiland in Hoorn. Het gebouw stond er al toen de projectontwikkelaar de grond kocht om er de appartementen te bouwen. Scholtens wilde het gebouw slopen en vervangen voor het betere uitzicht dat de kopers was beloofd. De gemeente wilde daaraan graag meewerken, want vanuit stedenbouwkundig oogpunt was een andere locatie een betere oplossing. In de oorspronkelijke opzet zou er een nieuw gebouw komen waarvoor de heipalen al zijn geslagen. Toen bleek dat de nieuwbouw veel hoger reikte dan de aanvankelijke schetsen aangaven, hield de bestuursrechter het plan tegen. Het plan is inmiddels van tafel.

Lange tijd gebeurde er niets, totdat vorige week de gemeente Hoorn voorstelde om het gebouw van de fundering te halen en te verslepen naar de plaats waar al geheid is. Na onderzoek blijkt het mogelijk het bestaande gebouw van de fundering los te halen en te verplaatsen. De kosten hiervoor bedragen 452.000 euro en de gemeente wil daar de helft van betalen. De andere helft moet van de projectontwikkelaar komen. Dat ook Scholtens meebetaalt aan het verslepen, vindt de gemeente Hoorn alleszins redelijk omdat, zo schrijven B en W, op het project een meer dan redelijke winst is gemaakt. Uit informatie van de Belastingdienst zou blijken dat het om miljoenen gaat Scholtens is met het voorstel niet zo gelukkig, omdat al vele kosten voor nieuwe plannen zijn gemaakt. Niettemin beraadt de projectontwikkelaar zich op het voorstel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels