nieuws

‘Het gras is niet altijd groener op het platteland’

bouwbreed Premium

londen ­ Jaarlijks verlaten meer dan 40.000 Britten de stad om zich op het platteland te vestigen. Vooral een verbouwde boerderij of boerenschuur is erg in trek, maar ook kiezen velen voor een typisch Britse cottage.

De National Federation of Builders heeft al die nieuwe plattelanders gewaarschuwd “dat het gras daar niet altijd groener is”. Boerderijtjes kunnen een bodemloze geldput worden, vindt de NFB. De organisatie komt met het voorbeeld van Abby Halstead uit Newcastle, die een plattelandshuisje kocht in het dorp Haltwhistle op zo’n 40 kilometer afstand. Voor haar woning telde ze niet meer neer dan 98.000 euro, maar vervolgens was nog eens 37.000 nodig om het huisje uit de 19e eeuw aan te passen aan de hedendaagse eisen. Een goede aannemer, die ook de vergunningen regelt kan heel wat ellende voorkomen.

Volgens P. Kendrick van de National Federation of Builders is dat laatste de ‘sleutel’ voor een goede renovatie. “Een slecht uitgevoerde verbouwing brengt de waarde van het onroerend goed alleen maar omlaag. Voor veel mensen is zo’n karwei de grootste investering in hun leven, dan kan je maar beter geen risico’s nemen.”

De NFB heeft nu een reeks adviezen uitgebracht voor toekomstige kopers van plattelandswoningen. Voor de hand liggend advies: “Zoek een goed team bouwers en andere deskundigen en probeer dan iemand te vinden die al ervaring heeft met dat soort klussen in dezelfde omgeving.”

Verder wijst de NFB onder andere op de mogelijkheden van subsidies, onder meer van de Britse monumentenzorg. Kendrick ten slotte: “Er zijn al veel te veel mooie oude huisjes verknoeid door ondoordachte verbouwingen, serres en dat soort dingen. Vaak ging het daarbij om bouwers die zich niets gelegen lieten liggen aan het antieke karakter van het huis.”

Reageer op dit artikel