nieuws

Het aandeel van sufkoppen

bouwbreed

Het aandeel van sufkoppen

Het woord sufkoppen is een understatement voor diegenen in de bouw die nog steeds afspraken maken. Voor werkgeversvoorman Elco Brinkman moet het in ieder geval een complete onaangename verrassing zijn geweest toen hem voor het eerst de berichten bereikten dat er enkele van die sufkoppen zijn. Daar zit je dan met de zelfreiniging in de sector.

Het aandeel van de sufkoppen aan het wederom in diskrediet brengen van de sector lijkt omgekeerd evenredig en dan nog exponentieel ook aan hun verstand. Hoe, zo zal er ongetwijfeld binnenskamers zijn gezegd, halen ‘ze’ het in vredesnaam in hun hersens. Terwijl de organisaties er alles aan doen om het imago van de bouw in een wat beter daglicht te zetten, blijken er nog steeds bedrijven te zijn die daar het belang niet van in wensen te zien. Kielhalen zou je ze.

Bij een dergelijke stupiditeit verbleekt zelfs het wereldnieuws uit de kolommen van Nederlandse kranten. De enige die erbij gebaat is, lijkt dus George W. Bush. Dankzij de bouw verdwijnt het feit dat er nog steeds geen kwalijke wapens in Irak zijn gevonden en daarmee de vraag hoe legitiem de door Bush ontketende oorlog nu eigenlijk was, volledig naar de achtergrond. Inmiddels is wel duidelijk wat er werkelijk aan de hand is. De Amerikaanse economie zit al een tijdje in een dip. Oorlog voeren levert in ieder geval een deel van industrie extra werk op.

Nog belangrijker is dat je met een oorlog het nodige kapot maakt wat weer hersteld moet worden. Een van ’s werelds grootste bouwers, het Amerikaanse Bechtel profiteert daar nu ongegeneerd van. Het gebeurt op een manier waarbij vergeleken de Nederlandse bouwaffaire een kruimelzaak is.

Beleggers lijken ondertussen nog steeds hun eigen koers te varen. De AEX kruipt langzaam weer naar de 300 punten. Kwartaalcijfers zorgen voor de nodige buitengewoon getemperde opwinding.

De bouwfondsen lijken zich wat te herstellen van de klappen van de laatste maanden. Zo dipte Ballast Nedam drie weken geleden nog behoorlijk, maar lijkt voorzichtig toch weer de weg omhoog te hebben gevonden. Zelfs het nieuws dat geen overeenstemming bereikt is met Egeria drukte de stemming niet.

Ook Heijmans pakt de weg omhoog op, zij het voorzichtig. Net als BAM, dat deze week net boven de 15 euro sloot. Boskalis is inmiddels al comfortabel boven de 20 euro aangeland. Het herstel is nog broos en er moet niet al te veel gebeuren of er treedt weer een daling op.

Maar voorlopig kan de conclusie zijn dat het negatieve aandeel van de sufkoppen in de bouwaffaire op de aandelen van de bouwers geen invloed heeft gehad.

Reageer op dit artikel