nieuws

Griek zag in theater vooral kolommen

bouwbreed

WARWICK ­ De oude Grieken die in de vijfde eeuw voor Christus naar het Odeon van Pericles gingen, keken in het eerste overdekte theater in de geschiedenis vooral tegen de draagkolommen aan. Uit een driedimensionale reconstructie die de universiteit van Warwick heeft gemaakt, blijkt dat de acteurs gedeeltelijk buiten beeld van de toeschouwers hun kunnen toonden.

De onderzoekers van de Britse universiteit herscheppen met driedimensionale computertechnieken dertig Europese theaters om de virtuele bezoekers een reisje in de tijd te laten maken.

Het Odeon van Pericles in Athene was het eerste overdekte theater en diende als prototype voor moderne schouwburgen. Volgens de onderzoekers van de faculteit voor theaterwetenschappen kon 40 procent van de toeschouwers echter bar weinig zien, omdat er negen rijen met elk negen kolommen in het theater stonden.

Ook het theater van Dionysus in Athene en het Globe Theater in Londen krijgen een virtuele renovatie, meldde de Britse BBC gisteren. Daardoor hopen de onderzoekers meer begrip te krijgen voor toneelstukken uit de oudheid en de recentere geschiedenis.

Reageer op dit artikel