nieuws

‘Geen nieuwe Vinex­locatie Houten’

bouwbreed

houten ­ “De gemeente Houten wil niet bouwen in de driehoek achter Schalkwijk en gaat dat ook niet doen. Speculanten die erop gokken dat ‘Schalkstad’ er in de toekomst wel degelijk zal komen, moeten dat maar afwachten. Wij gaan ervan uit dat er geen nieuwe Vinex­locatie komt.”

Met deze woorden reageert een woordvoerder van de gemeente Houten op berichten dat projectontwikkelaars en woningbouwstichtingen landbouwgrond opkopen in het betreffende gebied ten zuidoosten van Houten. Ze hopen op forse winsten of een vinger in de pap als het toch tot grootschalige nieuwbouw komt. Gelegen tussen spoorlijn en Amsterdam Rijnkanaal leent het 400 hectare grote stuk landbouwgebied zich volgens het Rijk uitstekend voor een nieuwe Vinex­locatie.

Begin jaren negentig had de overheid de driehoek hiervoor ook al op het oog, maar de plannen gingen niet door. Bewoners en de gemeente Houten maakten bezwaar tegen het project. “We wilden en willen geen derde groeitaak binnen onze grenzen. We zijn wel genoeg gegroeid de laatste jaren. Nu eerst maar eens de sociale structuur van ons dorp verstevigen”, aldus de woordvoerder. Maar of de plannen in de verdere toekomst zijn te keren, weet hij niet. De provincie Utrecht heeft behoefte aan nieuwe locaties, zeker nu er wordt getwijfeld of de al als Vinex­locatie aangewezen polder Rijnenburg wel geschikt is. “Als het Rijk ons opnieuw aanwijst als groeigemeente, kunnen we het misschien niet voorkomen”. Rekken en vertragen zal dan de tactiek zijn. Voor veel projectontwikkelaars staat het blijkbaar bijna vast dat de driehoek in de (verre) toekomst op grote schaal zal worden bebouwd. De woordvoerder van de gemeente bevestigt dat zij grond opkopen in het gebied. “We kunnen de boeren niet verbieden hun grond te verkopen aan de hoogst biedende. Gelukkig zijn we er niet mee, maar het gebeurt al jaren en het blijft gokken: voor hetzelfde geld hebben de ontwikkelaars veel te dure landbouwgrond gekocht.”

Reageer op dit artikel