nieuws

Fors krimpende handel in woningen

bouwbreed

nieuwegein ­ De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 14 procent gedaald. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wordt dit vrijwel volledig veroorzaakt door een vermindering van het aantal transacties.

De makelaars van de NVM slaagden de eerste drie maanden van het jaar er in voor 29.049 woningen nieuwe eigenaren te vinden. Met dat aantal werd 13 procent minder transacties tot stand gebracht dan in het laatste kwartaal van 2002. In het eerste kwartaal van 2002 gingen nog 31.950 woningen van de hand.

Volgens voorzitter O. Smit van de NVM vindt de terughoudendheid van de consument haar oorzaak in zowel de ongunstige macro­economische ontwikkeling als de onzekerheid veroorzaakt door de oorlog in Irak. Onder invloed van de negatieve stemming daalden de prijzen ten opzichte van eind 2002 met een half procent tot gemiddeld 203.000 euro per woning. Smit beoordeelt de woningmarkt als nog steeds redelijk gezond. Ondanks het afnemende aantal transacties is de dynamiek groot. Een deel van het nieuwe aanbod wordt vlot weer verkocht. De verkoopprijs ligt in doorsnee 3,8 procent onder de vraagprijs. De belangstelling voor duurdere woningen ­ de bovenste 30 procent van elk woontype ­ is tanend. De verkoopprijs vertoont dan ook een duidelijk neergaande trend.

Voor vrijstaande woningen werd in het eerste kwartaal gemiddeld 332.000 euro neergeteld. De kopers waren 2,7 procent goedkoper uit dan in de slotmaanden van 2002. De prijs van hoekwoningen zakte met 0,4 procent tot 223.000 euro. De hoekwoningen (223.000 euro) en appartementen (147.000 euro) daalden slechts een fractie in prijs. De gemiddelde meterprijs per woontype daalde bij de alleenstaande huizen met 1,4 procent tot 2088 euro. Over de hele linie genomen stijgt de opbrengst nog steeds. Voor tussenwoningen werd 1587 euro betaald. Hoekwoningen leverden 1733 euro op. De meterprijs van appartementen bedroeg 1844.

In de regio Zuid­Limburg kregen de woningprijzen begin dit jaar de zwaarste tik. In amper drie maanden daalden de prijzen met liefst 3,6 procent. Eveneens fors in de min zitten Den Bosch (­1,9 procent) en Groningen (­1,4 procent). De grote steden Amsterdam en Den Haag leverden beide 1,2 procent in. Utrecht (1,2 procent) en Rotterdam (0,2 procent) echter namen de prijzen nog steeds toe. Nijmegen is met een plus van 1,8 procent de grootste stijger. De NVM steunt de plannen van de regering om op korte termijn de scheefgroei in de woningmarkt aan te pakken. De makelaars dringen aan om het bouwen van duurdere huurwoningen te stimuleren. De brancheorganisatie stelt vast dat momenteel nauwelijks doorstroming plaats vindt van huurwoningen naar duurdere huur­ of koopwoningen.

Reageer op dit artikel