nieuws

Flexibele installatie ook voor bestaande woning

bouwbreed

den bosch ­ Met het Komfort Installatie Systeem (KISS) van Hager Tehalit uit Den Bosch richt de bewoner zelf de elektrische installatie van de woning in. Het systeem is bedoeld voor de nieuwbouw en grootschalige renovaties waarbij ook de vloeren opengaan.

In vereenvoudigde vorm kan het ook in bestaande woningen worden geïnstalleerd. In dat geval worden vanaf de huidige stopcontacten en aansluitingen voor radio, tv en telefoon leidingen naar de plint getrokken en van daar uit verdeeld over de ruimte.

Deze variant biedt evenwel geen aansluitingen voor computer, internet en huisautomatisering. Een ‘echte’ KISS­installatie begint bij een verdeler die in de meterkast is gemonteerd. Verdeeldozen voorzien elke ruimte van elektriciteit, telefoon, radio en tv, internet en eventueel signalen voor de huisautomatisering. Tussen de hoofdverdeler en de verdeeldozen zit een speciale kabel die in de vloer is verwerkt. De kabels lopen via de plinten naar de verschillende contactdozen. De bewoner bepaalt zelf de plaats van de contactdozen en kan het aantal uitbreiden zodra dat nodig is.

Voor de keuken bedacht de fabrikant een andere oplossing. Daar voorziet de zogeheten Energiebox de apparatuur van elektriciteit. Tussen de meterkast en de keuken ligt één kabel. Het plaatsen van een keuken vergt zo beduidend minder tijd. De bewoner kan zelf tot op het laatst bepalen waar de aansluitingen en de apparatuur moeten komen. Het installatiemateriaal is er in zes kleuren. In de berekening van Hager Tehalit kost de installatie net zoveel als een traditionele uitvoering.

Reageer op dit artikel