nieuws

Fiasco Franse dochter drukt resultaat Belgische Betonmij

bouwbreed

brussel ­ De Belgische Betonmaatschappij (BBM) heeft vorig jaar door het afstoten van haar failliete Franse dochterbedrijf Muller TP de winst zien dalen naar 6,15 miljoen euro.

Zonder het fiasco rond Muller TP zou deze Belgische bouw­ en projectontwikkelingsgroep 17,2 miljoen euro meer winst hebben gemaakt en op 22,1 miljoen euro zijn uitgekomen tegenover 25,9 miljoen euro in 2001. De weerslag van de gebeurtenissen rond Muller TP op de omzet bleef niet uit. Zonder Muller TP daalde de omzet met 6,6 procent van 812,20 miljoen euro naar 758,84 miljoen euro maar met het Franse dochterbedrijf meegerekend was er sprake van een daling met 15,5 procent van 961,52 miljoen naar 812,20 miljoen euro.

Besix, dochterbedrijf van BBM en verreweg de belangrijkste (bouw)poot, en de Besix­filialen zoals Vanhout, Jacques Delens en Jean Wust in België en Six Construct in het Midden­Oosten behaalden een omzet van ruim 701 miljoen euro in 2002, iets minder dan het jaar ervoor.

Het orderboek van Besix was eind 2002 goed voor 778 miljoen euro. De waarde van de contacten zouden een productiewaarde van 636 miljoen garanderen, waarvan 42 procent buiten de eurozone.

Besix verwacht als gevolg van de oorlog in Irak niet direct een bedreiging van de activiteiten van dochterbedrijf Six Construct in het Midden­Oosten omdat dit bedrijf ver van het oorlogsgebied opereert. Toch zou een politieke destabilisatie in de regio op langere termijn wel nadelige gevolgen kunnen hebben. Maar de openlijke afstand die België heeft genomen van de Amerikaanse oorlogsvoering in Irak zou wel eens een gunstige invloed kunnen hebben voor de Belgische bouwactiviteiten in het hele Midden­Oosten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels