nieuws

Ferrovial doet bod op Engelse bouwer

bouwbreed Premium

londen ­ De Spaanse bouw doet opnieuw een poging de vleugels uit te slaan in Europa. Spanjes grootste bouwer Ferrovial heeft een bod gedaan op de grote Engelse bouwer Amey. Dat is uiterst tevreden over het bod.

Na Gruppo Dragados die HBG verwierf maar het binnen een paar maanden van de nieuwe grootaandeelhouder en concurrent FCC weer moest afstoten, is Ferrovial de tweede grote Spaanse bouwer die zijn geluk beproeft buiten de Spaanssprekende markt. Daarvoor heeft de Spanjaard het oog laten vallen op Amey, een van de grotere Engelse bouwers die het de laatste tijd niet al te gemakkelijk heeft gehad in de lastige Engelse markt.

Ferrovial doet een bod van 32 pence per aandeel. Dat is 37 procent bonus op de gemiddelde prijs gedurende drie maanden voordat de belangstelling voor Amey werd bekendgemaakt. Het Spaanse bedrijf met dik 28.000 werknemers en een omzet van ruim 5 miljard euro is naar beurswaarde de nummer 2 in Europa met een waarde van 3,6 miljard euro.

De bestuurders van Amey zijn dolblij met het overnamebod. Vorig jaar draaide Amey in het rood. Dit jaar lijkt een stijgende lijn richting zwarte cijfers ingezet. De overname door Ferrovial, een financieel meer dan gezond bedrijf, biedt de Engelsen kansen om weer te kunnen investeren. “Ferrovial zal Amey voorzien van de nodige financiële armslag om echte vooruitgang te boeken. Tegelijkertijd geloven wij dat Ameys expertise Ferrovial zal helpen om internationaal privaat gefinancierde projecten van de grond te krijgen”, zegt topman Mel Ewell van Amey.

Ook Ferrovial lijkt blij te zijn met Amey. Directeur Iñigo Meirás gelooft in elk geval in een positieve toekomst voor het Engelse bedrijf onder leiding van de Spanjaarden. “Ondanks de financiële problemen in 2002 heeft Amey een gezonde portefeuille in de core­business.” Ik kijk ernaar uit samen te werken met Mel Ewell en zijn team”, voegt hij daar met Spaanse hoffelijkheid aan toe.

Reageer op dit artikel