nieuws

Een grote rotzooi

bouwbreed

Een grote rotzooi

Toen ik eergisteren in een Rotterdams avondblad las over een gewenste registratie van ondergrondse kabels en leidingen dacht ik terug aan een eerdere column van mij. Op 28 maart van vorig jaar schreef ik een column met de titel Labyrint over het registreren van allerlei overheidsbeperkingen van onroerend goed. Daarvoor was toen een wetsontwerp ingediend en ik heb erover sindsdien niets meer gehoord. Nu weer springen politici op een niet­gepubliceerd rapport en roepen moord en brand. Is dat nu nieuwe politiek?

Afgelopen week bleek dat Rijkswaterstaat en het Centrum voor Ondergronds Bouwen (COB) in een niet­openbaar rapport wijzen op veiligheidsrisico’s van ondergrondse leidingen en kabels waarvan het bestaan onbekend is. Of kabels en leidingen waarvan bijna niemand weet waar ze zich onder de grond of onder panden bevinden.

Ik kan u beloven dat men zich in Amsterdam bij graafwerkzaamheden ten behoeve van de Noord­Zuidlijn zich van tijd tot tijd een hoedje geschrokken is van kabels en leidingen die men ondergronds aantrof en zal aantreffen. Zowel overheden, gemeentelijke bedrijven als particuliere kabelaars hebben er onder onze grond een grote rotzooi van gemaakt. En, dat moet anders.

Ik vraag me werkelijk af of het beter wordt, als de politici er zich mee gaan bemoeien?

Reageer op dit artikel